Tag: ryż

Risotto z papryką i pieczarkami
Obiady

Risotto z papryką i pieczarkami

Risotto jest idealne przy większej liczbie gości, wszyscy będą zadowoleni i najedzeni. Pychotka! Podgrzać olej na patelni, wsypać ryż i usmażyć go na złoty kolor, Ostrożnie dodać 2 szklanki bulionu i gotować aż do wsiąknięcia w ryż. Dodać pokrojone w kostki ogórki i paprykę oraz słoik fasolki i koncentrat pomidorowy. Na drugiej patelni podsmażyć cebulkę […]

Piersi z kurczaka duszonych z porem
Obiady

Piersi z kurczaka duszone z porem

Piersi z kurczaka duszone z porem to bardzo lekki przepis, który mimo swej prostoty jest naprawdę pyszny i często go przygotowuję w domu. Umyj pora, przekrój go na pół, a następnie pokrój go na małe części w poprzek. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pora, sól i tymianek. Smaż mieszając co jakiś czas, a następnie duś aż por […]

Obiady

Zapiekanka porowa z kiełbasą i ryżem

Oczyścić pory, umyć je i pookrajać rozgałęzione liście (można je potem wykorzystać na wywar do zupy). Po czym pokroić w poprzek na kawałki długości około 2cm. Po czym włożyć je do wrządej osolonej wody i ugotować. Ugotowane pory powinny być lekko twardawe. Odcedzić je. Ugotować ryż w 2 szklankach ryżu z curry. Kiełbasę pokroić w […]

Obiady

Polędwiczki z kurczaka w sosie pomidorowym z ryżem

Posiekać czosnek i pokroić cebulę, następnie podsmażyć je na rozgrzanej oliwie. Dodać na patelnie polędwiczki z kurczaka i podsmażyć. Dodać następnie przecier pomidorowy, lub posiekane widelcem pomidory z puszki. Dodać na patelnie i dusić około 20 minut. Rozpocząć w międzyczasie gotowanie ryżu według przepisu na opakowaniu. Bazylię posiekać i wrzucić na sam koniec duszenia. Następnie […]

Obiady

Gołąbki – Kapusta pekińska faszerowana mięsem drobiowym

Na początku należy ugotować według przepisu na opakowaniu ryż Następnie posiekać drobno czosnek, pokroić w cieniutką kostkę cebulę, posiekać natkę. Wymieszać mięso mielone, z ryżem, czosnkiem roztartym z solą, cebulą oraz natką oraz koncentratem pomidorowym Doprawić przyprawą oregano, pieprzem oraz solą. Umyć kapustę pekińską oraz oderwać największe liście, w których przygotowane zostaną gołąbki. Do każdego […]

Obiady

Papryki nadziewane mięsem drobiowym i czosnkiem

Na początku należy ugotować według przepisu na opakowaniu ryż oraz włączyć piekarnik na 200 stopni z włączoną górną i dolną częścią. Następnie posiekać drobno czosnek, pokroić w cieniutką kostkę cebulę, posiekać natkę. Wymieszać mięso mielone, z ryżem, czosnkiem roztartym z solą, cebulą oraz natką oraz koncentratem pomidorowym Doprawić przyprawą oreganą, pieprzem oraz solą. Następnie należy […]

Kremy i Zupy

Krupnik ryżowy z pomidorkiem i pekińską

Ugotować wywar, dodać ryż, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i obraną i pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę. Gotować 10 minut. Dodać kapustę pekińską, gotować 5 minut. Dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kosteczkę. Gotować kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki, liśćmi selera.

Przekąski

Ryż z jabłkiem i cynamonem

Ryż ugotować. Wydzielić pół woreczka. Jabłko obrać ze skóry i utrzeć na tarce z grubymi oczkami. Starte jabłko i pół woreczka ugotowanego ryżu wymieszać w miseczce. Dodać cukier do smaku i cynamon. Wymieszać. Przepis przydaje się głównie wtedy, gdy nie ma co zrobić z połową woreczka ryżu pozostałą z obiadu. Jest wtedy idealną przekąską na […]

Kremy i Zupy

Bardzo lekki krupnik ryżowy

Lekki krupnik ryżowy, szczególnie polecam wtedy, gdy wracacie zmarznięci do domu. Gorąca zupka rozgrzewa i dodaje energii, a ponadto jest bardzo zdrowa. Mam wrażenie, że coraz mniej zup znajduje się w naszych jadłospisach. Warto byłoby to zmienić – zupki korzystnie wpływają na nasz organizm, a dzieci wprost je uwielbiają. Zupomanię czas zacząć. szczególnie w jesienno […]