Tag: sezonowe

Sezon na dynie
Porady

Sezon na dynie

Sezon na dynie w pełni! Wartościowe dynie Dynia to warzywo, które bardzo dobrze się przechowuje i idealnie nadaje się do przetworów. Dynie jemy dojrzałą i pięknie wybarwioną, im jest bardziej pomarańczowa tym więcej zawiera witamin: PP, B1 oraz karotenu. Dynia jest bogata w witaminy i minerały, zwłaszcza w cynk, potas, wapń i fosfor, a co ważne ma […]

Żurawina - na zdrowie!
Porady

Żurawina – na zdrowie!

Żurawina to wiecznie zielona krzewinka zaliczana do rodziny wrzosowatych. Dawniej zwana była witaminą dla ubogich dlatego, że jest źródłem witamin: C, B1,B2,E kwasu foliowego i niacyny. Zawiera dużą ilość mikroelementów: potasu, żelaza, wapnia, fosforu, sodu. Smaczna i zdrowa. ‘ Włączmy ją do naszej codziennej diety. Warto: pomocna jest przy infekcji dróg moczowych, zmniejsza ryzyko chorób […]

Przechowywanie warzyw i owoców
Porady

Przechowywanie warzyw i owoców

Co przechowywać w temperaturze pokojowej? Które z produktów zachowają dłuższy termin świeżości, jeśli będziemy przechowywać je w lodówce? Jak się okazuje, wcale nie wszystkie. Przedstawiamy poniżej przydatny wykaz produktów, które dzielimy na dwie grupy – przechowywanie warzyw i owoców w temperaturze pokojowej lub lodówce. Poniżej kilka prostych wskazówek, które pomogą Ci się zorientować, dlaczego niektóre […]

Porady

Wycieczka po szczaw

Jest sezon na szparagi, truskawki, dodajmy do tego sezon na szczaw. Nie myślmy o szczawiu, jako o chwaście, z którym musimy walczyć. Szczaw jest wspaniałą rośliną, która jest ogólnie dostępna, mającą również zastosowanie w kuchni. Jego lancetowate (wydłużone), soczyście zielone liście możemy zbierać właściwie wszędzie: na łące, w lesie, a nawet na trawniku. Zbieramy je i robimy […]

Świerk pospolity
Porady

Świerk pospolity nie tylko od Święta

Picea abies powszechnie znany jest jako świerk pospolity. Kojarzy się przede wszystkim ze świąteczną choinką. Przedstawiamy natomiast ciekawsze zastosowanie tego drzewa, zwłaszcza wiosną i to w KUCHNI. Surowcem leczniczym są młode pędy, igły oraz żywica. Wymienione części roślinne są bogate w prowitaminę A oraz witaminę C i K. W żywicy, która jest obecna również w […]

Szparagi na stół!
Porady

Szparagi na stół!

Szparag lekarski (Asparagus officinalis) to roślina pochodząca z krajów śródziemnomorskich. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach ze względu na jej jadalne właściwości. Na talerzach traktowana jest jako zdrowe i lekkostrawne warzywo. Białe czy zielone? Rożnica w kolorze wynika jedynie z odmiennego sposobu hodowli. Szparagi są bowiem tego samego gatunku, przy czym białe rosną w gruncie, […]