Makaron z twarożkiem i cebulką to bardzo szybki i prosty przepis, aby uzyskać smak moich ulubionych pierogów ruskich, a nie spędzić dużo czasu na ich przygotowaniu 🙂 Obierz i posiekaj cebule, a następnie zeszklij je na rozgrzanej patelni z oliwą Ugotuj w tym czasie makaron (najlepiej al dente) Na patelnie z zeszkloną cebulą dodaj twaróg […]
Tag: twaróg
Ziemniaki z pastą paprykowo-twarogową
Do ziemniaków z pastą paprykowo-twarogową najlepiej nadają się młode ziemniaczki, można je wtedy zjeść ze skórką. Bardzo lubię ten przepis, bo przypomina mi gzik, który uwielbiam:) Umyj dokładnie ziemniaki, gdyż nie będą obierane ze skórki i w całości wrzuć do gotującej się wody. Gotuj około 25 minut, do miękkości. Wymieszaj twarożek z pokrojoną w drobną […]
Pasta z fasoli z czosnkiem i ogórkiem kiszonym
Jeśli nie mamy czerwonej fasoli, może być także biała. Należy odsączyć fasolę, zmiksować z czosnkiem, serem i bazylią. Pasta doskonale pasuje do pieczywa pełnoziarnistego, podawać z ogórkiem kiszonym. Polecam, jest naprawdę pyszna!
Pasta jajeczno-chrzanowa z serem
Ugotować jajka na twardo. Po wystudzeniu rozgnieść je widelcem. Dodać resztę składników do jajek i wymieszać wszystko, aby powstała jednolita masa.
Leniwe kluski
Przecisnąć twaróg przez sito lub “rozdziabać” widelcem. Dodać rozbite jajka i całość rozgnieść. Dodać następnie mąkę i wyrobić ręką ciasto. Jeśli masa się zbyt mocno lepi dodać jeszcze mąki. Stolnice lub jeśli nie mamy umyty stół posypać mąką, aby ciasto się nie przyklejało. Uformować wałeczki z ciasta, następnie pokroić je na kawałeczki. Zagotować wodę. Wrzucać […]
Pierogi ruskie – farsz
Należy ugotować w osolonej wodzie ziemniaki, ugnieść je następnie. Cebulę pokroić w kosteczkę i usmażyć ją na złoto na oliwie. Następnie do ziemniaków dodać twaróg, ugnieść razem i wymieszać z większą częścią usmażonej cebuli. Farsz posolić oraz mocno popieprzyć. Po czym jeszcze raz porządnie wymieszać. W tradycyjny sposób farsz dodaje się do pierogów. Jednakże ja […]
Sernik czarno-biały
Umieścić mąkę pszenną, cukier puder, 4 żółtka, masło, kakao oraz proszek do pieczenia w misce i wyrabiać aż do uzyskania konsystencji ciasta. Pozostawić 1-2 łyżki masła na wysmarowanie blachy. Podzielić ciasto na dwie części. Pozostałe składniki (poza białkami) utrzeć na masę. Ubić pianę z 8 białek. Dodać pianę do masy powoli mieszając. Wysmarować blachę zostawionym […]
Sernik
Wsypać do miski mąkę pszenną, masło, cukier kryształ oraz 2 żółtka jajka. Zagnieść kruche ciasto i włożyć do lodówki na 30 minut. Twaróg połączyć ze śmietanką i mąką ziemniaczaną, dodać utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym 4 żółtka. Białka z 4 jaj ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej. 2/3 ciasta […]
Gzik
Ser rozetrzeć widelcem, dodać śmietankę i pokrojoną w kostkę cebulkę i rzodkiewki, wymieszać. Podawać z ugotowanymi ziemniakami. Polecam, wspaniałe wielkopolskie danie!