Tag: włoszczyzna

Kremy i Zupy

Barszcz czysty bez grzybów (wigilijny)

Do przygotowania barszczu najlepiej wyposażyć się w rękawiczki, aby nie pobrudzić rąk. Umyć i obrać buraki, a następnie pokroić je w kosteczkę. Obrać ze skórki marchewkę, pietruszkę oraz seler, a następnie je umyć. Umyć pora i przekroić go na części mieszczące się w garnku. Czosnek obrać ze skórki i sparzyć wrzątkiem, aby stracił goryczkę. Wlać […]

Kremy i Zupy

Zupa grochowa na wędzonce

Jeśli zależy nam na czasie, najlepiej użyć łuskanego na połówki grochu, wtedy nie trzeba go zamoczyć dzień wcześniej w wodzie. Wlać do garnka 2 litry wody, następnie włożyć całą wędzonkę i zagotować, po zagotowaniu można zdjąć szumowiny (pianę, która gromadzi się  na powierzchni wody), jednakże w przypadku zupy grochowej nie jest to konieczne, gdyz i […]

Kremy i Zupy

Botwinka

Ugotować wywar mięsno-jarzynowy: Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć porcje rosołową, warzywa i przyprawy i gotować około godziny do miękkości porcji rosołowej. Wywar przecedzić. Pokroić włoszczyznę z wywaru. Młode buraczki z listkami pokroić, ziemniaki pokroić. Wrzucać po kolei do ugotowanego wywaru buraczki oraz ziemniaki, na końcu listki z buraczków. Dodać pokrojoną włoszczyznę. Zakwasić kwaskiem […]

Kremy i Zupy

Zupa krem ze szparagów zielonych

Umyć szparagi i odkroić ich zdrewniałe końcówki. Następnie odkroić ich główki. Główki zblanszować (zamoczyć na kilka minut we wrzątku), następnie smażyć je 5 minut na masełku. Po czym wyjąć i odstawić na talerzyk. Nie wylewać masełka z patelni, jeszcze się przyda. Wstawić litr wody do garnka, dodać kostkę rosołową oraz pokrojone warzywa, całość zagotować. Po […]

Obiady

Kurczak duszony w warzywach

Umyć mięso oraz poprzecinać je poprzecznie, a następnie rozbić tłuczkiem. Rozgrzać oliwę na patelni i wrzucić piersi na patelnie. Smażyć do zarumienienia. Dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa, dusić na małym ogniu pod przykryciem wszystko. Warzywa wydadzą wodę, jeśli sos ma być bardziej płynny to dodać wody i dalej dusić, aż do miękkości warzyw. […]

Kremy i Zupy

Pomidorowa domowa

Ugotować wywar mięsno-jarzynowy. Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć porcje rosołową, warzywa i przyprawy i gotować około godziny do miękkości porcji rosołowej. Wywar przecedzić i dodać koncentrat i przecier pomidorowy, śmietanę wymieszać z mąką i z łyżką zupy, aby nie powstały grudki. Przez sitko dodać do zupy. Wszystkie ugotowane warzywa pokroić i dodać z powrotem […]

Obiady

Karp w galarecie

Obrać warzywa, a karpia dokładnie umyć. Włożyć do garnka warzywa, zalać wodą i ugotować wywar. Włożyć następnie do niego pokrojonego na porcje karpia. Gotować na niewielkim ogniu około 20 minut. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Czyli zalać zimną wodą i ostawić, aby spęczniała. Ugotowanego karpia wyjąć ostrożnie z garnka. Wywar należy przecedzić i rozpuścić […]

Kremy i Zupy

Grzybowa z suszonych grzybów

Namoczyć grzyby na jakieś dwie godziny, i ugotować je w ten wodzie. Gotować je około 20-30 minut. Odcedzone grzyby pokroić na małe kawałki. Ugotować wywar z porcji rosołowej i warzyw w całości. Wyjąć z porcji rosołowej mięso i warzywa. Mięso z porcji rosołowej można wykorzystać do pierogów lub zjeść z chlebkiem. Warzywa zetrzeć na tarce […]

Kremy i Zupy

Krupnik ryżowy z pomidorkiem i pekińską

Ugotować wywar, dodać ryż, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i obraną i pokrojoną w talarki marchewkę i pietruszkę. Gotować 10 minut. Dodać kapustę pekińską, gotować 5 minut. Dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kosteczkę. Gotować kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki, liśćmi selera.

Obiady

Duszone warzywa po Turecku

W ramach przygotowań do tego rocznego wyjazdu do Turcji, postanowiłam spróbować przygotować parę tureckich potraw 🙂 Jedną z nich są warzywa duszone po turecku. Posiekać grubo cebule, obrać marchwie, ziemniaki, pietruszki i seler i pokroić je na około 2 cm kawałki. Pory pokroić na 1 cm talarki. Posiekać drobno pęczek świeżego koperku. Na patelni rozgrzać […]