Tag: ziemniaki

Knedle ze śliwkami
Obiady

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami uwielbiam przygotowywać pod koniec wakacji, kiedy zbieram owoce z mojej śliwy, ale oczywiście można je przygotować przez cały rok, zimą także z mrożonych śliwek. Obierz i ugotuj ziemniaki, jeszcze gorące przeciśnij przez praskę i następnie wystudź. Umyj śliwki węgierki, rozkrój je i usuń pestki. Ziemniaki wyłóż na stolnicę lub czysty blat posypany […]

Szaszłyki drobiowe z papryką i ziemniakami
Grill, Obiady

Szaszłyki drobiowe z papryką i ziemniakami

Szaszłyki drobiowe z papryką i ziemniakami możemy przyrządzić zarówno na grillu i w piekarniku. Odpoczynek od tradycyjnego wydania ziemniaków. Polecam! 🙂 Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę, następnie gotuj je przez 15 minut, aby nie były zbyt miękkie, bo będą się rozpadały podczas nabijania. W tym czasie umyj i pokrój w kostkę pierś z kurczaka, […]

Ziemniaki z pastą paprykowo-twarogową
Obiady

Ziemniaki z pastą paprykowo-twarogową

Do ziemniaków z pastą paprykowo-twarogową najlepiej nadają się młode ziemniaczki, można je wtedy zjeść ze skórką. Bardzo lubię ten przepis, bo przypomina mi gzik, który uwielbiam:) Umyj dokładnie ziemniaki, gdyż nie będą obierane ze skórki i w całości wrzuć do gotującej się wody. Gotuj około 25 minut, do miękkości. Wymieszaj twarożek z pokrojoną w drobną […]

Kremy i Zupy

Zupa grochowa na wędzonce

Jeśli zależy nam na czasie, najlepiej użyć łuskanego na połówki grochu, wtedy nie trzeba go zamoczyć dzień wcześniej w wodzie. Wlać do garnka 2 litry wody, następnie włożyć całą wędzonkę i zagotować, po zagotowaniu można zdjąć szumowiny (pianę, która gromadzi się  na powierzchni wody), jednakże w przypadku zupy grochowej nie jest to konieczne, gdyz i […]

Kremy i Zupy

Zupa krem z dyni z cebulą i imbirem

Do przepisu najlepiej wybrać niewielką dynię mającą około 1kg. Wydrążyć dynie z pestek, można je ususzyć i zjeść w późniejszym terminie. Obrać dynie ze skórki oraz pokroić ją na kawałki i włożyć do garnka. Obrać ziemniaki, marchewkę, cebulę i pokroić w kostkę i dodać do garnka. Zalać garnek wodą, posolić i gotować pod przykryciem około […]

Kremy i Zupy

Botwinka

Ugotować wywar mięsno-jarzynowy: Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć porcje rosołową, warzywa i przyprawy i gotować około godziny do miękkości porcji rosołowej. Wywar przecedzić. Pokroić włoszczyznę z wywaru. Młode buraczki z listkami pokroić, ziemniaki pokroić. Wrzucać po kolei do ugotowanego wywaru buraczki oraz ziemniaki, na końcu listki z buraczków. Dodać pokrojoną włoszczyznę. Zakwasić kwaskiem […]

Obiady

Zapiekanka z zielonymi szparagami, szynką parmeńską

Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Po czym je studzimy i kroimy w plastry. Myjemy szparagi i osuszamy, po czym odcinamy około 1/3 szparagów od dołu, aby pozbyć się zdrewniałych końcówek. Gotujemy w wysokim, wąskim garnku – są specjalne garnki do gotowania szparagów. Trzeba je gotować na stojąco, aby główki szparagów wystawały ponad […]

Obiady

Frytki smażone na oleju

Przepis jest bardzo prosty. Ziemniaki należy umyć, obrać ze skórki. Można je potem jeszcze raz umyć, aby były czyste. Następnie należy pokroić je w paseczki. Do garnka należy wlać olej. Rozgrzać go. Wsypać ziemniaki. Ziemniaki powinny być przykryte olejem. Smażyć należy frytki aż do przyrumienienia. Według preferencji. Smacznego!

Pyzy z mięsem
Obiady

Pyzy z mięsem drobiowym

Pyszne pyzy z mięsem na obiadek do tego surówka – biała kapusta z żurawiną. Polecam wszystkim moi bliscy zajadają się tym daniem. Spróbujcie! 🙂 Farsz Ugotować pierś z kurczaka. Zmielić przez maszynkę. Pokroić 1 cebulę w kosteczkę. Zeszklić cebulę na rozgrzanej oliwie, dodać mięso. Smażyć około 5 minut. Doprawić pieprzem i solą. Jest to farsz […]

Obiady

Ziemniaki zapiekane w musztardzie

Umyć ziemniaczki, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Gotować ziemniaki około 5 minut w osolonej wodzie. W misce połączyć musztardę (można użyć dwa różne rodzaje musztardy taką z gorczycą i taką bez gorczycy). Do miski wrzucić obgotowane ziemniaki i wymieszać w musztardzie. Dodać przeciśnięty przez specjalną przeciskarkę lub drobno posiekany czosnek. Posolić, popieprzyć, posiekać […]