Szczegóły
Porcje
5
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
wysoka
Trudność
trudny
Składniki
3 szklanek mąki pszennej
6 sztuk jajek
250 gram masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanek cukru pudru
3 łyżki kakao
2 łyżki powideł śliwkowych
0,75 szklanek cukru kryształ
3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Mąkę z masłem wyrobić.
- Dodać żółtka z 6 jaj, proszek do pieczenia i cukier puder. Wyrobić rękami.
- Ciasto należy podzielić na 3 równe części.
- Do jednej dodać kakao, wyrobić i odstawić do lodówki aż stwardnieje.
- Drugą część rozwałkować i wyłożyć na dnie blachy.
- Posmarować powidłami ciasto. Na powidła zetrzeć na tarce ciasto z dodanym kakao.
- Ubić białka na pianę sztywną, dodać pod koniec cukier i mąkę ziemniaczaną (ale maksymalnie 3 płaskie łyżki), aby nie była zbyt twarda .
- Nałożyć piankę do blachy i na nią zetrzeć ostatnią schłodzoną część ciasta.
- Ciasto należy piec w 180 stopniach przez około 50 minut.