Skubaniec

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 3 szklanek mąki pszennej

  • 6 sztuk jajek

  • 250 gram masła

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,5 szklanek cukru pudru

  • 3 łyżki kakao

  • 2 łyżki powideł śliwkowych

  • 0,75 szklanek cukru kryształ

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  1. Mąkę z masłem wyrobić.
  2. Dodać żółtka z 6 jaj, proszek do pieczenia i cukier puder. Wyrobić rękami.
  3. Ciasto należy podzielić na 3 równe części.
  4. Do jednej dodać kakao, wyrobić i odstawić do lodówki aż stwardnieje.
  5. Drugą część rozwałkować i wyłożyć na dnie blachy.
  6. Posmarować powidłami ciasto. Na powidła zetrzeć na tarce ciasto z dodanym kakao.
  7. Ubić białka na pianę sztywną, dodać pod koniec cukier i mąkę ziemniaczaną (ale maksymalnie 3 płaskie łyżki), aby nie była zbyt twarda .
  8. Nałożyć piankę do blachy i na nią zetrzeć ostatnią schłodzoną część ciasta.
  9. Ciasto należy piec w 180 stopniach przez około 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.