Smażony ryż

Szczegóły

Porcje

2

Czas

30 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 8 łyżek białego ryżu

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 Szklanka wody

  • 1 Łyżka soli

  1. Zagotować wodę.
  2. Wlać do garnka oliwę, tak, aby pokryć dno, podgrzać ją.
  3. Wsypać ryż, wymieszać, aby został pokryty przez oliwę, smażyć 3 minuty, czasami mieszając.
  4. Kiedy ryż się podsmaży, wlać ostrożnie zagotowaną wcześniej wodę, aby przykryć ryż.
  5. Posolić i gotować do miękkości mieszając często. Gdy woda wyparuje wlać ją ponownie. Po ponownym odparowaniu wody, wymieszać i podać ryż.
Sposób na ryż jest bardzo praktyczny, gdyż bez odcedzania i smak inny niż standardowo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.