Soda w kuchni

Soda w kuchni – czyli 14 powodów, dla których warto mieć pod ręką sodę!

Zabrakło Ci proszku do pieczenia?

Zastąp go sodą – dodaj 2 razy mniej sody niż przepis wymaga proszku do pieczenia.

Brakuje Ci drożdży?

Soda na ratunek – do ciasta dodaj sodę z kwaskiem cytrynowym (zmieszaj w równych ilościach).

Za twarde mięso?

Natrzyj je sodą, zostaw na kilka godzin, następnie opłucz.

Chcesz poprawić smak ryby?

Zamocz ją w roztworze z litra wody i dwóch łyżek sody na pół godziny, następnie opłucz i osusz.

Sposób na puszyste omlety!

Na każde trzy jaja dodaj do ciasta 1 łyżeczkę sody.

Śnieżnobiały kalafior?

Do garnka z gotującym się kalafiorem wsyp łyżeczkę sody, twój kalafior zachowa śnieżnobiały kolor.

Zdrowszy napój musujący?

Wsyp 1/4 łyżeczkę sody do szklanki soku z cytrusów.

Zapalił Ci się olej na patelni?

Ugaś ogień posypując go sodą!

Twój przypalony garnek będzie jak nowy!

Zagotuj w nim niewielką ilość sody z dodatkiem 1 szklanki wody i zostaw do rana.

Przykry zapach czosnku, cebuli lub ryby?

Usuń go z deski do krojenia, blatu kuchennego lub dłoni posypując sodą i dokładnie płucząc.

Sposób na czyste powierzchnie kuchenne

Wyczyść je mokrą szmatką z dodatkiem sody.

Kuchenkę mikrofalową z tłustym brudem

Wyczyść ją wilgotną gąbką posypaną sodą.

Chcesz odśwież gąbkę do naczyń?

Zamocz ją w roztworze 4 łyżeczek sody i 1 litra wody.

Lodówka czysta jak nigdy?

Umyj ją w roztworze wody z sodą, a następnie włóż do niej mały pojemnik z sodą, a pozbędziesz się nieprzyjemnych zapachów.
 

Znacie jeszcze jakieś ciekawe patenty, triki, zastosowania sody w kuchni?
Koniecznie się nimi podzielcie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.