Zabrakło Ci proszku do pieczenia?
Zastąp go sodą – dodaj 2 razy mniej sody niż przepis wymaga proszku do pieczenia.
Brakuje Ci drożdży?
Soda na ratunek – do ciasta dodaj sodę z kwaskiem cytrynowym (zmieszaj w równych ilościach).
Za twarde mięso?
Natrzyj je sodą, zostaw na kilka godzin, następnie opłucz.
Chcesz poprawić smak ryby?
Zamocz ją w roztworze z litra wody i dwóch łyżek sody na pół godziny, następnie opłucz i osusz.
Sposób na puszyste omlety!
Na każde trzy jaja dodaj do ciasta 1 łyżeczkę sody.
Śnieżnobiały kalafior?
Do garnka z gotującym się kalafiorem wsyp łyżeczkę sody, twój kalafior zachowa śnieżnobiały kolor.
Zdrowszy napój musujący?
Wsyp 1/4 łyżeczkę sody do szklanki soku z cytrusów.
Zapalił Ci się olej na patelni?
Ugaś ogień posypując go sodą!
Twój przypalony garnek będzie jak nowy!
Zagotuj w nim niewielką ilość sody z dodatkiem 1 szklanki wody i zostaw do rana.
Przykry zapach czosnku, cebuli lub ryby?
Usuń go z deski do krojenia, blatu kuchennego lub dłoni posypując sodą i dokładnie płucząc.
Sposób na czyste powierzchnie kuchenne
Wyczyść je mokrą szmatką z dodatkiem sody.
Kuchenkę mikrofalową z tłustym brudem
Wyczyść ją wilgotną gąbką posypaną sodą.
Chcesz odśwież gąbkę do naczyń?
Zamocz ją w roztworze 4 łyżeczek sody i 1 litra wody.
Lodówka czysta jak nigdy?
Umyj ją w roztworze wody z sodą, a następnie włóż do niej mały pojemnik z sodą, a pozbędziesz się nieprzyjemnych zapachów.