Sos serowy do nachosów i przekąsek

Szczegóły

Porcje

4

Czas

30 minut

Kaloryczność

wysoka

Trudność

łatwy

Składniki

  • 3 łyżki masła

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 Szklanka mleka 2%

  • 1 Łyżeczka pieprzu

  • 400 gram sera cheddar

  • 1 Łyżeczka przyprawy chili

  • 0,5 sztuki papryki

  1. Zetrzeć ser na tarce, paprykę drobno posiekać.
  2. Rozpuścić masło, po czym dosypać do niego mąki. Dokładnie wymieszać, a następnie dolać mleko.
  3. Całość podgrzać aż do zgęstnienia.
  4. Dodać starty ser, pieprz, chili oraz paprykę.
  5. Mieszać do rozpuszczenia sera.
  6. Sos ten gęstnieje, można go podawać w naczyniu do fondue lub w razie potrzeby podgrzać minutę w mikrofali.
Sos idealnie pasuje do nachosów, można podawać razem z ostrym sosem pomidorowo-paprykowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.