Spaghetti z wołowiną

Spaghetti z wołowiną

Szczegóły

Porcje

5

Czas

45 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 2 puszki pomidorów

  • 0,5 kg mielonej wołowiny

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 średnie cebule

  • 1 marchewka

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżka oregano

  • sól i pieprz

Spaghetti z wołowiną. Jako dziecko z niecierpliwością czekałam na czwartek, wtedy najczęściej w stołówce szkolnej panie kucharki serwowały spaghetti, bez dokładek się nie obeszło. Teraz sama potrafię przyrządzać to smakowite danie, uwielbiam długie kluchy oblepione pysznym sosem. Czwartki mogą być teraz u mnie codziennie 🙂
  1. Marchew pokroić w kostkę i smażyć na rozgrzanej na patelni oliwie.
  2. Posiekać cebulę oraz czosnek i dodać do marchewki.
  3. Następnie należy dorzucić wołowinę i smażyć na dużym ogniu aż wołowina zbrązowieje.
  4. Dorzucić drobno pokrojone pomidory wraz z sokiem z puszki, dodać koncentrat oraz oregano.
  5. Zagotować całość i zmniejszyć ogień i dusić około pół godziny pod przykryciem.
  6. Na koniec przyprawić solą i pieprzem.
Do spaghetti z wołowiną podawać makaron ugotowany al dente we wrzątku z odrobiną oliwy. Dla ozdoby posypać spaghetti tartym serem i bazylią.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.