Szczegóły
Porcje
4
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
wysoka
Trudność
łatwy
Składniki
3 sztuki ząbków czosnku
1 Sztuka papryki
2 łyżki oliwy
2 szklanek przecieru pomidorowego
1 Łyżka bazylii
1 Łyżeczka pieprzu
1 Łyżeczka soli
1 Łyżeczka ziarenek smaku
0,5 łyżeczki przyprawy chili
100 gram sera Gouda
300 gram makaronu spaghetti
2 sztuki piersi z kurczaka
- Należy 3 ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskarkę i pokroić na kostkę paprykę, przesmażyć je na patelni z rozgrzaną oliwą.
- Dodać mielone piersi z kurczaka lub pokrojone w malutką kosteczkę.
- W misce rozdziabać widelcem przecier lub pomidory z dwóch puszek, dodać bazylię, pieprz sól, ziarenka smaku oraz przyprawę chili. Tak przygotowany sos wlać na patelnie, z przesmażonym czosnkiem.
- Dusić aż do uzyskania gęstej konsystencji. Sos jest już gotowy.
- Następnie na tarce zetrzeć ser. Do posypania spaghetti. Makaron do spaghetti ugotować według instrukcji na opakowaniu producenta.