Szałwia - właściwości i zastosowanie

SZAŁ!!! SZAŁ!!! SZAŁWIA – Właściwości i zastosowanie

SZAŁWIA LEKARSKA

Szałwia to gatunek z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego (Włochy, Grecja, Albania). Dzięki swoim właściwością jest uprawiana w wielu krajach. Nazwa łacińska szałwii pochodzi od słowa salvus, oznaczającego zdrowie.

SZAŁWIA – ROŚLINA LECZNICZA

Już starożytni Grecy i Rzymianie stosowali szałwię na ukąszenia węży, utratę pamięci, problemy ze wzrokiem, uważali, że szałwia również przedłuża życie. Obecnie jej właściwości zbawiennie działają na nasz organizm:

  • jest naturalnym antybiotykiem,
  • pielęgnuje skórę
  • dobrze działa na trawienie,
  • sprawdza się w dolegliwościach miesiączkowych i menopauzie,
  • powstrzymuje laktacje,
  • ogranicza potliwość,
  • zwalcza infekcje i zakażenia.

Z liści szałwii sporządzamy napary, nalewki, płyny do płukania gardła oraz płukanki do włosów.

SZAŁWIA W KOSMETYCE

Szałwia zawiera liczne olejki eteryczne, dlatego wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym. Stosuje się ją jako dodatek do past do zębów, płynów do płukania ust, dezodorantów, toników, mydeł, balsamów, kremów, szamponów.
SZAŁWIA W KUCHNI
Liście szałwii używane są jako przyprawa. Jest to wspaniały dodatek do sałatek, ryb, mięs farszów, ciast oraz deserów. Wspaniale komponuje się z pomidorami, kapustą i grochem. Włosi uwielbiają szałwię w kuchni.

MAKARON Z SOSEM SEROWYM I SZAŁWIĄ

Gotujemy makaron, odcedzamy zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania. Ulubione sery (mascarpone, gorgonzola) z dodatkiem szałwii podgrzewamy aż do płynnej konsystencji, gdy sos jest zbyt gęsty, dodajemy stopniowo wodę z gotowania. Sos łączymy z makaronem, dekorujemy listkami szałwii. Podajemy zaraz po przyrządzeniu. Pychotka.

 SZAŁWIA JAKO ROŚLINA OZDOBNA

Szałwia jest rośliną, która wspaniale nadaje się na rabatki. Pięknie kwitnie i cieszy nasze oczy.
 SZAŁ!!! SZAŁ!!! SZAŁWIA

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *