SZAŁWIA LEKARSKA
Szałwia to gatunek z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego (Włochy, Grecja, Albania). Dzięki swoim właściwością jest uprawiana w wielu krajach. Nazwa łacińska szałwii pochodzi od słowa salvus, oznaczającego zdrowie.
SZAŁWIA – ROŚLINA LECZNICZA
Już starożytni Grecy i Rzymianie stosowali szałwię na ukąszenia węży, utratę pamięci, problemy ze wzrokiem, uważali, że szałwia również przedłuża życie. Obecnie jej właściwości zbawiennie działają na nasz organizm:
- jest naturalnym antybiotykiem,
- pielęgnuje skórę
- dobrze działa na trawienie,
- sprawdza się w dolegliwościach miesiączkowych i menopauzie,
- powstrzymuje laktacje,
- ogranicza potliwość,
- zwalcza infekcje i zakażenia.
Z liści szałwii sporządzamy napary, nalewki, płyny do płukania gardła oraz płukanki do włosów.
SZAŁWIA W KOSMETYCE
Szałwia zawiera liczne olejki eteryczne, dlatego wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym. Stosuje się ją jako dodatek do past do zębów, płynów do płukania ust, dezodorantów, toników, mydeł, balsamów, kremów, szamponów.
SZAŁWIA W KUCHNI
Liście szałwii używane są jako przyprawa. Jest to wspaniały dodatek do sałatek, ryb, mięs farszów, ciast oraz deserów. Wspaniale komponuje się z pomidorami, kapustą i grochem. Włosi uwielbiają szałwię w kuchni.
MAKARON Z SOSEM SEROWYM I SZAŁWIĄ
Gotujemy makaron, odcedzamy zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania. Ulubione sery (mascarpone, gorgonzola) z dodatkiem szałwii podgrzewamy aż do płynnej konsystencji, gdy sos jest zbyt gęsty, dodajemy stopniowo wodę z gotowania. Sos łączymy z makaronem, dekorujemy listkami szałwii. Podajemy zaraz po przyrządzeniu. Pychotka.
SZAŁWIA JAKO ROŚLINA OZDOBNA
Szałwia jest rośliną, która wspaniale nadaje się na rabatki. Pięknie kwitnie i cieszy nasze oczy.
SZAŁ!!! SZAŁ!!! SZAŁWIA