Szparag lekarski (Asparagus officinalis) to roślina pochodząca z krajów śródziemnomorskich. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach ze względu na jej jadalne właściwości. Na talerzach traktowana jest jako zdrowe i lekkostrawne warzywo.
Białe czy zielone?
Rożnica w kolorze wynika jedynie z odmiennego sposobu hodowli. Szparagi są bowiem tego samego gatunku, przy czym białe rosną w gruncie, a zielone wyrastają nad powierzchnią. Wygodną informacją w kuchennych przygotowania jest brak konieczności obierania zielonych wypustek szparagowych.
Zalety
Szparagi zawierają sole mineralne, witaminę C, kwas foliowy, przeciwutleniacze i błonnik. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy korzystnie działają na skórę. Posiadają również niską wartość energetyczną, dzięki czemu są polecanym składnikiem diet.
Zastosowanie i przygotowanie
HOT TIP: Na kuchennym stole szparagi uchodzą za afrodyzjak oraz królewski przysmak.
Szparagi uwielbia się za ich walory smakowe i łatwo-strawność. Charakteryzują się delikatnym smakiem i świetnie komponują się z mięsem, rybami lub innymi warzywami. Ich najczęstszą formą są sałatki i zupy.
Szparagi wymagają odcięcia twardej nasady pędów oraz ugotowania. Białe zaleca się gotować do miękkości, ok. 18 min, natomiast zielone mogą być nieco twardsze, trzymane w gotującej wodzie do 13 min. Czas gotowania zależny jest również od grubości pędów. Do wody z białymi szparagami często dodaje się sól, sok z cytryny i masło.
Forma podania zależna jest od preferencji smakoszy. Często pojawiają się w zestawieniu z masłem, parmezanem, oliwa lub bułką tarta, przysypane pietruszką bądź koperkiem.
Smacznego zdrowia <3
.by Jasia.
