Szparagi z szynką i makaronem

Szparagi z szynką i makaronem

Szczegóły

Porcje

2

Czas

45 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 0,5 sztuki szparagów zielonych

  • 150 gram Szynka drobiowa

  • 2 sztuki jajek

  • 3 łyżki śmietany 12%

  • 150 gram makaronu penne

  • 1 Łyżka oliwy

Szparagi z szynką i makaronem to cudowne sezonowe danie – na które czekam cały rok 🙂 Polecam zdrowe wydanie z makaronem pełnoziarnistym! Pychotka! 🙂
  1. Ugotuj makaron w sposób al dente, według instrukcji na opakowaniu, ja używam makaronu pełnoziarnistego. Nie wylewaj wody po ugotowaniu makaronu, jeszcze się przyda.
  2. Pokrój szynkę w kostkę i podsmaż ją przez kilka minut na patelni z rozgrzaną oliwą.
  3. Odkrój od szparagów zdrewniałe końcówki i razem ze szklaną wody od makaronu dodaj szparagi do patelni z podsmażoną szynką i duś całość przez 15 minut.
  4. Dodaj na patelnie śmietanę wymieszaną z roztrzepanym jajkiem i podgrzewaj na patelni aż do ścięcia jajka.
Wymieszaj szparagi z szynką z makaronem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.