Szczegóły
Porcje
2
Czas
45 minut
Kaloryczność
średnia
Trudność
łatwy
Składniki
0,5 sztuki szparagów zielonych
150 gram Szynka drobiowa
2 sztuki jajek
3 łyżki śmietany 12%
150 gram makaronu penne
1 Łyżka oliwy
- Ugotuj makaron w sposób al dente, według instrukcji na opakowaniu, ja używam makaronu pełnoziarnistego. Nie wylewaj wody po ugotowaniu makaronu, jeszcze się przyda.
- Pokrój szynkę w kostkę i podsmaż ją przez kilka minut na patelni z rozgrzaną oliwą.
- Odkrój od szparagów zdrewniałe końcówki i razem ze szklaną wody od makaronu dodaj szparagi do patelni z podsmażoną szynką i duś całość przez 15 minut.
- Dodaj na patelnie śmietanę wymieszaną z roztrzepanym jajkiem i podgrzewaj na patelni aż do ścięcia jajka.