Szpinak z czosnkiem, cebulą, pomidorami i bazylią

Szczegóły

Porcje

2

Czas

45 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 300 gram szpinaku

  • 1 Sztuka pomidora

  • 1 Sztuka cebuli

  • 3 sztuki ząbków czosnku

  • 2 łyżki oliwy

  • 5 sztuk Bazylia świeża

  • 1 Łyżeczka soli

  • 1 Łyżeczka pieprzu

  • 0,3 łyżeczki przyprawy chili

  • 2 łyżki śmietany 18%

  1. Obrać cebulę i pokroić ją w kosteczkę, posiekać czosnek.
  2. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić na niej cebulę, następnie dodać czosnek posiekany, nie można go dodać na początku, gdyż będzie zbyt gorzki. Dodać szpinak, może być mrożony, lub jeśli jest sezon na szpinak to świeży posiekany.
  3. Podsmażyć całość i mieszać smażąc.
  4. Umyć pomidora, zalać go wrzątkiem, i obrać go ze skórki (dzięki polaniu wrzątkiem skórka znacznie łatwiej się zdejmuję)
  5. Pokroić pomidora w kosteczkę i dodać do patelni.
  6. Smażyć chwilę i doprawić posiekaną świeżą bazylią, pieprzem, solą i odrobiną przyprawy chilii.
  7. Pod koniec smażenia dodać śmietanę, dobrze wymieszać i szybka potrawa gotowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.