Sztuka ozdabiania ciast i tortów

Przygotowując ciasta w domu zwracamy uwagę przede wszystkim na ich smak. Warto jednak pomyśleć również o ich atrakcyjnym wyglądzie. Nie od dziś bowiem wiadomo, że potrawy, również słodkie specjały, odbieramy różnymi zmysłami. Pięknie i ciekawie ozdobione ciasto potrafi zrobić wrażenie zarówno na domownikach, jak i na gościach. Powinniśmy o to zadbać szczególnie, gdy pieczemy je na wyjątkowe okazje. Może stać się wówczas ukoronowaniem wspaniałego przyjęcia urodzinowego czy uroczystego spotkania w rodzinnym gronie.

Kilka ogólnych wskazówek

Efektowne dekorowanie ciasta wcale nie musi być skomplikowaną czynnością. Możemy wcześniej przemyśleć dekorację i rozłożyć ją na cieście w sposób równomierny, aby każda porcja zawierała zdobienie. Asymetryczne dekoracje również mogą być niezwykle ciekawe.
Niektórzy wykorzystują bardzo prosty trik, polegający na wcześniejszym ułożeniu dekoracji na papierze bądź deseczce. Po polaniu ciasta polewą lub posmarowaniu go masą, wystarczy szybko przenieść stworzony wzór na wypiek.
Do najprostszych sposobów dekorowania ciast należy posypanie ich cukrem pudrem oraz polewanie lukrem lub smakowymi polewami. Wypieki polane polewami można dodatkowo przybrać posypując je wiórkami kokosowymi, startą czekoladą, rozdrobnionymi bakaliami oraz specjalnymi posypkami, które można kupić w każdym sklepie spożywczym.
Ciasta typu tortowego bardzo często ozdabiane są masami, wyciskanymi za pomącą specjalnych szpryc.
Najważniejszą zasadą wydaje się umiar. Przeładowane dekoracje wcale nie będą wyglądać efektownie. Sprawią, że ciasto będzie wyglądać “ciężko”. Warto również trzymać się stonowanej kolorystyki.

Czym dekorować ciasta i torty?

Do dekorowania ciast można użyć niesłychanie wiele produktów. Wszystko jest kwestią naszej pomysłowości i kreatywności.
W roli dekoracji fantastycznie sprawdzą się owoce. Możemy użyć zarówno tych świeżych, jak i kandyzowanych, czyli smażonych w cukrze. Doskonałym pomysłem na upalne dni może okazać się zalanie ich galaretką, która utrwali dekorację, a jednocześnie uatrakcyjni jej wygląd.
Galaretkę można wykorzystać w jeszcze jeden sposób. Przy użyciu foremek do ciastek wykonamy oryginalne galaretkowe ozdoby. Wystarczy zrobić galaretkę, rozlać ją na płaskiej powierzchni, a po zastygnięciu za pomocą foremek wykrawać ozdoby, na przykład galaretkowe serduszka czy gwiazdki. Jeżeli nie posiadamy foremek możemy z powodzeniem użyć szklaneczki czy kieliszka do wycięcia kółek albo po prostu pokroić galaretkę w kwadraciki. Dekorowanie ciast za pomocą galaretkowych form jest bardzo proste, a jednocześnie niezwykle efektowne. Takie ozdoby docenią zwłaszcza najmłodsi.
Kolejny produkt, który możemy wykorzystać do ozdabiania wypieków to bakalie. Sprawdzają się zwłaszcza w przypadku mazurków, keksów i pierników. Możemy użyć orzechów włoskich, orzechów laskowych, migdałów, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej, suszonych fig, śliwek i moreli.
Do dekoracji tortów możemy samodzielnie wykonać marcepanowe róże. W sklepie spożywczym lub supermarkecie dostaniemy na pewno masę marcepanową oraz specjalny barwnik spożywczy. Najlepszy będzie oczywiście czerwony, ale możemy stworzyć również róże w innych kolorach. Po dodaniu barwnika, masę marcepanową należy rozwałkować, a następnie wycinać z niej kółka. Cztery wystarczą, aby stworzyć niezwykle efektowny kwiat. W sieci bez problemy znajdziemy filmy instruktażowe. Takie dekorowanie ciast wymaga więcej czasu i zaangażowania, jednak goście na pewno docenią nasze wysiłki.
Interesującym pomysłem na ozdobę wypieków są także kandyzowane kwiaty. To również ozdoba, którą możemy wykonać samodzielnie, w bardzo prosty i szybki sposób. Wystarczy zebrać świeże kwiaty, na przykład róży, bratków, nasturcji, fiołków czy stokrotek, zamoczyć je w białku i ułożyć w blaszce na papierze pergaminowym. Posypane cukrem pudrem suszymy około pół godziny w ciepłym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Efekt jest na prawdę godny uwagi.
Z upiększania ciast można uczynić prawdziwą sztukę. Może to być również świetna zabawa i forma relaksu.
Materiał powstał dzięki BakeShopowi, sklepowi proponującemu przybory ułatwiające dekorowanie ciast i przygotowywanie idealnych wypieków.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.