Tarta budyniowa z truskawkami

Szczegóły

Porcje

5

Czas

45 minut

Kaloryczność

niska

Trudność

łatwy

Składniki

  • 250 gram mąki pszennej

  • 130 gram margaryny

  • 50 gram cukru kryształ

  • 1 Sztuka jajek

  • 1 Sztuka budyniu śmietankowego

  • 80 gram dżemu jagodowego

  • 300 gram truskawek

  1. Wrzucamy do miski mąkę, jajko i cukier.
  2. Szatkujemy bardzo drobno margarynę. Dodajemy ją do ciasta.
  3. Zagniatamy kruche ciasto, wkładamy do zamrażalnika na 25 minut.
  4. Posypujemy stolnicę i wałek odrobiną mąki.
  5. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika po czym wałkujemy, wykładamy nim foremkę do tarty (wcześniej natłuszczoną).
  6. Ciasto smarujemy dżemem i pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C.
  7. Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu, płuczemy truskawki.
  8. Po upieczeniu kładziemy na lekko przestudzoną tartę budyń, dekorujemy truskawkami, posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.