Szczegóły
Porcje
5
Czas
45 minut
Kaloryczność
niska
Trudność
łatwy
Składniki
250 gram mąki pszennej
130 gram margaryny
50 gram cukru kryształ
1 Sztuka jajek
1 Sztuka budyniu śmietankowego
80 gram dżemu jagodowego
300 gram truskawek
- Wrzucamy do miski mąkę, jajko i cukier.
- Szatkujemy bardzo drobno margarynę. Dodajemy ją do ciasta.
- Zagniatamy kruche ciasto, wkładamy do zamrażalnika na 25 minut.
- Posypujemy stolnicę i wałek odrobiną mąki.
- Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika po czym wałkujemy, wykładamy nim foremkę do tarty (wcześniej natłuszczoną).
- Ciasto smarujemy dżemem i pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C.
- Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu, płuczemy truskawki.
- Po upieczeniu kładziemy na lekko przestudzoną tartę budyń, dekorujemy truskawkami, posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego. 🙂