Tort bezowy z bitą śmietaną, truskawkami oraz polewą czekoladową, idealny na Dzień Dziecka!

Tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • cukier 600 g

  • 12 jajek

  • 6 łyżki octu

  • 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • szczypta olejku waniliowego

  • szczypta soli

  • 0,5 l śmietany kremówki

  • 3 łyżki cukru pudru

  • 1 czekolada mleczna

Uwielbiam tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami, jest bardzo słodki, dlatego podaję go rzadko, zazwyczaj raz w roku na Dzień Dziecka. Jeśli nie posiadamy piekarnika, albo bardzo śpieszymy się z realizacją tortu, to można troszkę “oszukać” i kupić w sklepie gotowe spody bezowe. Wtedy czas wykonania ogranicza się do czasu ubicia śmietany i udekorowania tortu bezowego. Jednak nic nie zastąpi satysfakcji z upieczenia własnej bezy 🙂 Spód bezowy
  1. Ubijamy białka z połową cukru i szczyptą soli.
  2. Dodajemy resztę cukru oraz ocet i ubijamy całość na sztywno.
  3. Mieszamy pianę z mąką ziemniaczaną i dodajemy olejek waniliowy.
  4. Smarujemy masą okrągłą blachę (ok 30 cm średnica) wyłożoną pergaminem. (Możemy na raz piec kilka spodów w zależności ile pięter chcemy, aby miał tort bezowy, ja przygotowuje zazwyczaj 3 spody bezowe, na spód, środek i wierzch tortu).
  5. Pieczemy masy w 150 stopniach przez 15 minut.
  6. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i “suszymy” około 60 minut z uchylonymi lekko drzwiczkami piekarnika.
Bita śmietana
  1. Ubijamy na sztywno bitą śmietaną z cukrem pudrem
Tort bezowy
  1. Przekładamy krążki bezowe bitą śmietaną i pokrojonymi w krążki truskawkami
  2. Tort bezowy możemy polać roztopioną, ale letnią czekoladą.
Życzę słodkości! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.