Szczegóły
Porcje
5
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
wysoka
Trudność
trudny
Składniki
cukier 600 g
12 jajek
6 łyżki octu
2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta olejku waniliowego
szczypta soli
0,5 l śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 czekolada mleczna
- Ubijamy białka z połową cukru i szczyptą soli.
- Dodajemy resztę cukru oraz ocet i ubijamy całość na sztywno.
- Mieszamy pianę z mąką ziemniaczaną i dodajemy olejek waniliowy.
- Smarujemy masą okrągłą blachę (ok 30 cm średnica) wyłożoną pergaminem. (Możemy na raz piec kilka spodów w zależności ile pięter chcemy, aby miał tort bezowy, ja przygotowuje zazwyczaj 3 spody bezowe, na spód, środek i wierzch tortu).
- Pieczemy masy w 150 stopniach przez 15 minut.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i “suszymy” około 60 minut z uchylonymi lekko drzwiczkami piekarnika.
- Ubijamy na sztywno bitą śmietaną z cukrem pudrem
- Przekładamy krążki bezowe bitą śmietaną i pokrojonymi w krążki truskawkami
- Tort bezowy możemy polać roztopioną, ale letnią czekoladą.