Składniki
3 galaretka brzoskwiniowa
Puszka brzoskwiń
½ litra 30 procentowej śmietany
3 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżka wody
½ szklanki mąki
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Tort brzoskwiniowy z galaretką. Dzisiaj polecam uroczy torcik: biszkopt, bita śmietana z galaretką i galaretka z owocami, te trzy warstwy są eksplozją smaku.
Tort brzoskwiniowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu, mało pracochłonny i nie poświęcimy mu dużo czasu a smakuje wybornie. Polecam wszystkim, smacznego.
Biszkopt
3 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżka wody
½ szklanki mąki
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną piane dodając pod koniec cukier.
Żółtka wymieszać z łyżką wody dodać do białek. Do przygotowanej masy dodać mąkę i mąkę ziemniaczana z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Masa
½ litra 30 procentowej śmietany
2 galaretki brzoskwiniowe
Rozpuścić galaretki w 2 szklankach gorącej wody. Wymieszać i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Miksować stopniowo dodając tężejącą galaretkę. Wylać masę na biszkopt i wstawić do lodówki.
Trzecia warstwa
1 galaretka brzoskwiniowa
Puszka brzoskwiń
Owoce ułożyć na torcie i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki.
Tort brzoskwiniowy z galaretką jest gotowy, pięknie wygląda i smakuje bosko. Polecam.
Mmm, wygląda pysznie 🙂
Dzięki!