Jesteś koneserem czekolady i oczekujesz od życia czegoś więcej niż kolejnej, zapakowanej w sreberko, mlecznej tabliczki? Fondue, pralinki, nadziewane czekoladki – przed Tobą cała paleta możliwości. My jednak proponujemy coś, co na pewno nie zdążyło Ci jeszcze spowszednieć – trufle czekoladowe z wiśnią. W powszechnym mniemaniu jest to deser wymagający skomplikowanych przygotowań, jednak nic bardziej mylnego. Tej czekoladowej słodkości nie trzeba nawet piec!
Składniki, których będziesz potrzebować:
- 200 g gorzkiej czekolady,
- 100 g masła,
- 2 łyżki śmietany kremówki 36 % (gęstej i słodkiej),
- 70 g cukru pudru,
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników,
- trzy łyżki kakao,
- 200 g wiśni w spirytusie lub konfitury z całymi wiśniami.
Sposób przygotowania:
Krok 1: W większym garnku zagotuj wodę. Gdy doprowadzisz ją do wrzenia, włóż do garnka mniejszy garnuszek.
Już za chwilę urządzisz w nim kąpiel wodną składnikom na swoje wymarzone czekoladowe trufle.
Krok 2: Do mniejszego garnka wlej śmietanę, dodaj pokruszoną czekoladę, masło, przyprawę do pierników oraz cukier puder.
Otrzymaną masę mieszaj uważnie aż do momentu, w którym wszystkie składniki się rozpuszczą, a konsystencja będzie wolna od grudek.
Krok 3: Pozostaw masę do ostudzenia. Później na ok. 45 minut włóż ją do lodówki – schłodzona w ten sposób będzie wystarczająco gęsta, aby z powodzeniem formować z niej trufle.
Krok 4: Po upływie ustalonego czasu wyjmuj łyżeczką niewielkie porcje masy czekoladowej, wkładaj do środka wiśnie i formuj kulki.
Krok 5: Na koniec obtocz truflowe kuleczki w kakao. Bajecznie proste, tak samo smaczne!
Tak przygotowane trufle czekoladowe najlepiej będą wyglądać na specjalnych papierkach do tego typu wypieków. Mimo że scenariusz z niezjedzeniem tej słodkości od razu w całości wydaje się nam nieprawdopodobny, pamiętaj – nie przechowuj tego smakołyku w lodówce dłużej niż tydzień.
Podany przepis można z powodzeniem urozmaicać. Oto co jeszcze proponujemy:
- jeśli nie przepadasz za wiśniami możesz je pominąć i formować truflowe kuleczki bez niespodzianki w środku. Zamiast wiśni możesz użyć orzechów lub migdałów.
- krok 5 można zmodyfikować obtaczając stworzone smakołyki w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach.