Szczegóły
Porcje
5
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
wysoka
Trudność
średni
Składniki
2 sztuki kromki chleba
1 Szklanka mleka 2%
2 sztuki piersi z kurczaka
1 Sztuka jajek
1 Łyżeczka soli
1 Łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki kurkumy
1 Szklanka mąki pszennej
2 szklanek oliwy
0,3 szklanek zaprawy cytrynowej
- Dwie kromki pszennego pieczywa należy obrać ze skórki.
- Piersi z kurczaka należy umyć, oraz ugotować.
- Jajko roztrzepać w małej miseczce. Kromki chleba włożyć do miski i zalać mlekiem, aby je pokryło. Zostawić je na 5 minut, a następnie odcisnąć nadmiar mleka i połamać.
- Pierś z kurczaka pokroić na kawałeczki i przełożyć do blendera i zmielić na drobną masę.
- Dodać chleb i jajko. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą.
- Wyrobić starannie masę i formować kulki, jeśli masa się za bardzo lepi i nie udaje się formować kulek to można dodać trochę mąki.
- Kulki powinny mieć średnice około 3 centymetrów. Obtaczać kuleczki w mące.
- W garnku rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Smażyć kotleciki na złoty kolor.