Tureckie kotleciki drobiowe

Szczegóły

Porcje

5

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

wysoka

Trudność

średni

Składniki

  • 2 sztuki kromki chleba

  • 1 Szklanka mleka 2%

  • 2 sztuki piersi z kurczaka

  • 1 Sztuka jajek

  • 1 Łyżeczka soli

  • 1 Łyżeczka pieprzu

  • 2 łyżeczki kurkumy

  • 1 Szklanka mąki pszennej

  • 2 szklanek oliwy

  • 0,3 szklanek zaprawy cytrynowej

W ramach przygotowań do tego rocznego wyjazdu do Turcji, postanowiłam spróbować przygotować parę tureckich potraw 🙂 Jedną z nich są smażone kotleciki drobiowe.
  1. Dwie kromki pszennego pieczywa należy obrać ze skórki.
  2. Piersi z kurczaka należy umyć, oraz ugotować.
  3. Jajko roztrzepać w małej miseczce. Kromki chleba włożyć do miski i zalać mlekiem, aby je pokryło. Zostawić je na 5 minut, a następnie odcisnąć nadmiar mleka i połamać.
  4. Pierś z kurczaka pokroić na kawałeczki i przełożyć do blendera i zmielić na drobną masę.
  5. Dodać chleb i jajko. Doprawić solą, pieprzem i kurkumą.
  6. Wyrobić starannie masę i formować kulki, jeśli masa się za bardzo lepi i nie udaje się formować kulek to można dodać trochę mąki.
  7. Kulki powinny mieć średnice około 3 centymetrów. Obtaczać kuleczki w mące.
  8. W garnku rozgrzać olej do głębokiego smażenia. Smażyć kotleciki na złoty kolor.
Przed podaniem polać je sokiem z cytryny. Można podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.