Udka z kurczaka w marynacie z grilla

Szczegóły

Porcje

2

Czas

Godzina

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 2 sztuki udek z kurczaka

  • 4 łyżki oliwy

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 1 Łyżka musztardy

  • 2 łyżeczki miodu

  • 5 sztuk ząbków czosnku

  • 1 Łyżeczka przyprawy chili

  • 1 Łyżka majeranku

  • 1 Łyżka oregano

  • 1 Łyżeczka soli

     Marynata (bejca)
  • Wlej do miski olej, sos sojowy, musztardę, przeciśnięty przez wyciskarkę lub drobno posiekany czosnek i przyprawy.
  • Jeśli Twój miód się skrystalizował do zalej go ciepłą wodą lub podgrzej chwilkę w mikrofalówce przed dodaniem do bejcy. Najlepszy do tego przepisu jest miód wielokwiatowy lub lipowy.
Udka w marynacie
  • Udka umyj dokładnie (jeśli nie przepadasz za skórką to możesz ją zdjąć).
  • Włóż udka do miski z marynatą i obtocz je w niej dokładnie.
  • Przykryj miskę talerzykiem i odstaw ją przynajmniej na godzinę do lodówki (Udka mogą marynować się w tej bejcy nawet całą dobę, będą dzięki temu smaczniejsze – ja zazwyczaj przygotowuję je na dzień przed grillem lub rano, jeśli planujecie grilla na wieczór).
Grillowanie
  • Udka piecz około 10-15 minut z każdej strony, tak aby nie były surowe.
W tak przygotowanej bejcy można podawać także inne części kurczaka, bardzo lubię piersi z kurczaka w tej marynacie. Bardzo polecam wypróbować ten przepis podczas następnego grilla 🙂 Osobiście do tych udek zawsze przygotowuję sos czosnkowy oraz sałatkę niemiecką, które znajdują się na skosztuj.to Cudo!  

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.