Szczegóły
Porcje
2
Czas
Godzina
Kaloryczność
wysoka
Trudność
trudny
Składniki
2 sztuki udek z kurczaka
4 łyżki oliwy
4 łyżki sosu sojowego
1 Łyżka musztardy
2 łyżeczki miodu
5 sztuk ząbków czosnku
1 Łyżeczka przyprawy chili
1 Łyżka majeranku
1 Łyżka oregano
1 Łyżeczka soli
- Wlej do miski olej, sos sojowy, musztardę, przeciśnięty przez wyciskarkę lub drobno posiekany czosnek i przyprawy.
- Jeśli Twój miód się skrystalizował do zalej go ciepłą wodą lub podgrzej chwilkę w mikrofalówce przed dodaniem do bejcy. Najlepszy do tego przepisu jest miód wielokwiatowy lub lipowy.
- Udka umyj dokładnie (jeśli nie przepadasz za skórką to możesz ją zdjąć).
- Włóż udka do miski z marynatą i obtocz je w niej dokładnie.
- Przykryj miskę talerzykiem i odstaw ją przynajmniej na godzinę do lodówki (Udka mogą marynować się w tej bejcy nawet całą dobę, będą dzięki temu smaczniejsze – ja zazwyczaj przygotowuję je na dzień przed grillem lub rano, jeśli planujecie grilla na wieczór).
- Udka piecz około 10-15 minut z każdej strony, tak aby nie były surowe.
[…] If you want to learn more click here […]