Udka z kurczaka w marynacie z grilla

Szczegóły

Porcje

2

Czas

Godzina

Kaloryczność

wysoka

Trudność

trudny

Składniki

  • 2 sztuki udek z kurczaka

  • 4 łyżki oliwy

  • 4 łyżki sosu sojowego

  • 1 Łyżka musztardy

  • 2 łyżeczki miodu

  • 5 sztuk ząbków czosnku

  • 1 Łyżeczka przyprawy chili

  • 1 Łyżka majeranku

  • 1 Łyżka oregano

  • 1 Łyżeczka soli

     Marynata (bejca)
  • Wlej do miski olej, sos sojowy, musztardę, przeciśnięty przez wyciskarkę lub drobno posiekany czosnek i przyprawy.
  • Jeśli Twój miód się skrystalizował do zalej go ciepłą wodą lub podgrzej chwilkę w mikrofalówce przed dodaniem do bejcy. Najlepszy do tego przepisu jest miód wielokwiatowy lub lipowy.
Udka w marynacie
  • Udka umyj dokładnie (jeśli nie przepadasz za skórką to możesz ją zdjąć).
  • Włóż udka do miski z marynatą i obtocz je w niej dokładnie.
  • Przykryj miskę talerzykiem i odstaw ją przynajmniej na godzinę do lodówki (Udka mogą marynować się w tej bejcy nawet całą dobę, będą dzięki temu smaczniejsze – ja zazwyczaj przygotowuję je na dzień przed grillem lub rano, jeśli planujecie grilla na wieczór).
Grillowanie
  • Udka piecz około 10-15 minut z każdej strony, tak aby nie były surowe.
W tak przygotowanej bejcy można podawać także inne części kurczaka, bardzo lubię piersi z kurczaka w tej marynacie. Bardzo polecam wypróbować ten przepis podczas następnego grilla 🙂 Osobiście do tych udek zawsze przygotowuję sos czosnkowy oraz sałatkę niemiecką, które znajdują się na skosztuj.to Cudo!  

The form you have selected does not exist.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *