Udka z warzywami

Szczegóły

Porcje

4

Czas

45 minut

Kaloryczność

wysoka

Trudność

łatwy

Składniki

  • 4 sztuki udek z kurczaka

  • 2 marchewki

  • 100 g groszku konserwowego

  • 0,5 pietruszki

  • 50 g fasoli strączkowej

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki oliwy

  1. Rozgrzać oliwę na patelni.
  2. Umyć mięso i wrzucić je na patelnie. Smażyć do zarumienienia.
  3. Obrać i pokroić marchewkę i pietruszkę, odsączyć groszek, poodkrawać końcówki fasolki i pokroić ją na mniejsze kawałki.
  4. Dodać warzywa do mięsa i dusić na małym ogniu pod przykryciem wszystko.
  5. Warzywa wydadzą wodę, jeśli sos ma być bardziej płynny to dodać wody i dalej dusić, aż do miękkości warzyw.
  6. Zagęścić sos mąką.
Można podawać z ziemniakami, ryżem lub np. kluskami śląskimi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.