Wołowina w marynacie chili-oregano

Wołowina w marynacie chili-oregano z grilla

Szczegóły

Porcje

4

Czas

ponad 2h

Kaloryczność

wysoka

Trudność

średni

Składniki

  • 4 plastry wołowiny

  • łyżeczka płatków chili

  • 1 papryka czerwona

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki czerwonego wina

  • 2 łyżki oliwy

  • łyżka oregano

  • 2 ziarenka ziela angielskiego

  • 2 listki laurowe

  • pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu

Wołowina w marynacie chili-oregano to wspaniałe danie na letniego grilla i przypadnie do gustu każdemu 🙂 Często przygotowuję ją dla męża i polecam ten przepis 🙂
  1. Rozgnieć ziarenka ziela angielskiego.
  2. Umyj paprykę, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój ją bardzo drobno.
  3. Obierz i posiekaj bardzo czosnek.
  4. Połącz w misce wszystkie składniki oraz dokładnie wymieszaj.
  5. Wymieszaj  plastry wołowiny w marynacie.
  6. Mięso powinno marynować się przynajmniej 6h, można je przygotować dzień wcześniej i marynować całą noc.
  7. Grillować po 10-15 minut z każdej strony na średnim żarze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.