Jest sezon na szparagi, truskawki, dodajmy do tego sezon na szczaw. Nie myślmy o szczawiu, jako o chwaście, z którym musimy walczyć. Szczaw jest wspaniałą rośliną, która jest ogólnie dostępna, mającą również zastosowanie w kuchni.
Jego lancetowate (wydłużone), soczyście zielone liście możemy zbierać właściwie wszędzie: na łące, w lesie, a nawet na trawniku. Zbieramy je i robimy wspaniałą zupę szczawiową z jajkiem 🙂 Jest to pyszna propozycja kulinarna na lipcowy obiad.
Jakie są właściwości szczawiu?
Szczaw jest bogaty w witaminę C i daje nam energię oraz zwiększa naszą odporność.
Jeśli chcesz zachować młody wygląd na dłużej, spożywanie szczawiu także w tym pomoże.
Szczaw zwalczy także problemy skórne, warto wpleść go do swojego menu, jeśli walczymy z przebarwieniami, trądzikiem lub chcemy po prostu poprawić kondycje naszej skóry, dlatego jest też cenionym składnikiem w farmakologii i kosmetologii.
Szczawiowa z jajkiem – przypadek?
Szczaw wypłukuje wapń z naszego organizmu, a jajko nam wapnia dostarcza – dobrana z nich para, bilans jest zachowany 🙂
Tak, jak wszystkie produkty – jedzmy go z umiarem, gdyż częste spożywanie może doprowadzić do wytrącania się szczawianów w układzie moczowym.
Nie zrażajmy się tym i zróbmy sobie od czasu do czasu szczawiówkę z jajkiem! 🙂