Z czym pić herbatę

Współcześnie herbata jest uznawana za popularny i powszechny napój. Bardzo często łączy się ją z innymi produktami spożywczymi, co związane jest między innymi z tradycją i kulturą picia tego naparu. Do najpopularniejszych dodatków zalicza się cukier, mleko, miód czy cytrynę.
W naszym kraju savoir-vivre picia herbaty nie jest tak rozbudowany jak w innych krajach, w tym Anglii czy Irlandii. Z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii wynika, że 98% mieszkańców tego państwa pije herbatę z mlekiem, zaś tylko 30% wzbogaca smak cukrem. W naszym kraju odwrotnie – znacznie częściej sięgamy nie tylko po kostki cukru, ale również słodki miód czy nawet konfitury. Z czym jeszcze warto połączyć napar, aby podkreślić jego wyjątkowy aromat i smak? I kto wypija rocznie najwięcej tego napoju w połączeniu z innymi produktami spożywczymi?

Trzecie miejsce w Unii

Nasz kraj zajmuje trzecie miejsce wśród krajów przynależących do Unii Europejskiej, gdy mowa o wypijaniu największej ilości herbaty w przeliczeniu na jedną osobę. Wyprzedza nas Irlandia i Wielka Brytania. Z uwagi na tak dużą popularność tego napoju wśród naszych rodaków warto też podkreślić, że u nas najchętniej wypijamy herbatę z cukrem. Taka metoda wzbogacenia naparu pozwala na poprawienie jego smaku. Trzeba przy tym pamiętać o umiarze – użycie zbyt dużej ilości cukru nie tylko pochłania witaminę B1, ale również tłumi wyjątkowy smak herbaty.

Na zdrowo, czyli z mlekiem

Inną możliwością podania herbaty jest dodanie do naparu mleka. Tak zwana bawarka jest popularna wśród mieszkańców Wielkiej Brytanii. Trzeba przy tym podkreślić, że niewielka ilość mleka nie redukuje wyjątkowych właściwości herbaty. Wręcz przeciwnie – tak przygotowany napój herbaciany jest niezwykle odżywczy i łatwo przyswajalny przez organizm. Popołudniowa herbata z mlekiem pozwala odpocząć i zgromadzić siły na pozostałą część dnia.

A może z przyprawami?

Ciekawą propozycją podania filiżanki gorącego naparu jest wzbogacenie go o przyprawy korzenne. Cynamon, pieprz, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa czy kminek – oto tylko kilka propozycji. I choć nawet niewielka ilość jednej z takich przypraw całkowicie zmienia aromat herbaty, to z całą pewnością warto zaryzykować. Trzeba przy tym pamiętać o właściwym zaparzeniu samego naparu. Więcej o herbacie, jak i sposobach jej parzenia można znaleźć w serwisie www.herbata.info.

Owoce i konfitury

W jaki sposób przygotować herbatę na rosyjski sposób? Otóż, wystarczy do niej dodać słodkich owoców lub konfitur. Świetnie sprawdzają się maliny, truskawki czy nawet czereśnie. Słodka i jednocześnie delikatna lub z samowaru – dla każdego znajdzie się wyjątkowa filiżanka herbaty. Trzeba też pamiętać, że to właśnie na Wschodzie przyjął się dość osobliwy zwyczaj picia tego naparu. Otóż, w mocnym, aromatycznym napoju macza się kostkę cukru, odgryza kawałek i popija.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.