Szczegóły
Porcje
4
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
wysoka
Trudność
średni
Składniki
4 sztuki pora
5 sztuk kiełbasy zwyczajnej
1 Szklanka białego ryżu
1 Łyżka oliwy
1 Szklanka mleka 2%
2 łyżki mąki pszennej
1 Szklanka śmietany 18%
2 łyżki curry
2 łyżki ostrej papryki
1 Łyżeczka soli
2 łyżeczki pieprzu
50 gram sera Gouda
- Oczyścić pory, umyć je i pookrajać rozgałęzione liście (można je potem wykorzystać na wywar do zupy).
- Po czym pokroić w poprzek na kawałki długości około 2cm. Po czym włożyć je do wrządej osolonej wody i ugotować. Ugotowane pory powinny być lekko twardawe. Odcedzić je.
- Ugotować ryż w 2 szklankach ryżu z curry.
- Kiełbasę pokroić w plasterki.
- Przesiać mąkę oraz wymieszać ją z kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, wlewać do niego rozprowadzoną mąkę, mieszając. Doprowadzić do wrzenia i odstawić. Następnie dodać 2 łyżki utartego sera, wymieszać ze śmietaną, przyprawić curry, solą i pieperzem.
- W żaroodpornym naczyniu ułożyć połowę porów, przykryć odcedzonym ryżem. Ułożyć pokrojoną kiełbasę, przykryć resztą porów rozkładając je równomiernie.
- Zalać całość sosem, posypać utartym serem.
- Wstawić całość do piekarnika wstawionego do 180 stopni C.
- Zapiec, lekko rumieniąc.