Szczegóły
Porcje
4
Czas
ponad 2h
Kaloryczność
wysoka
Trudność
trudny
Składniki
1 Sztuka szparagów zielonych
10 sztuki ziemniaków
3 sztuki pomidora
100 gram szynki parmeńskiej
1 Łyżka bazylii
50 gram masła
2 łyżki mąki pszennej
0,5 szklanek śmietany 30%
100 gram parmezanu
3 sztuki jajek
1 Łyżeczka cukru kryształ
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki soli
3 łyżeczki pieprzu
- Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie. Po czym je studzimy i kroimy w plastry.
- Myjemy szparagi i osuszamy, po czym odcinamy około 1/3 szparagów od dołu, aby pozbyć się zdrewniałych końcówek. Gotujemy w wysokim, wąskim garnku – są specjalne garnki do gotowania szparagów. Trzeba je gotować na stojąco, aby główki szparagów wystawały ponad wodę. Wystarczy, że główki zmiękną pod wpływem pary, jeśli nie mamy takiego garnka, tak jak ja, to można szparagi związać delikatnie nitką, aby gotowały się na stojąco. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem przez około 10 minut. Bardzo ważne jest, aby nie gotować zbyt długo, bo szparagi zaczną się rozpadać. Po ugotowaniu, wyjmujemy szparagi od razu z wody do ostygnięcia. Ważne! nie wylewamy wody, bo wykorzystamy ją do zrobienia sosu.
- Obieramy pomidory ze skórki, najlepiej to się udaje po oblaniu ich wrzątkiem, następnie kroimy je na ćwiartki.
- Owijamy po 4-5 szparagów w plasterek szynki.
- Smarujemy naczynie żaroodporne masłem i ustawiamy piekarnik na 250 stopni.
- Ziemniaki układamy w naczyniu, po czym kładziemy na nich pomidory i sypiemy bazylią. Na całość wykładamy szparagi.
- Roszupszczamy masło w garnku.
- Dodajemy mąke, szybko mieszając i podsmażamy ją, aż do zarumienienia.
- Ciągle mieszając dodajemy 1,5 szklanki wody ze szparagów.
- Dodajemy śmietanę i zagotowujemy sos, po czym gotujemy go na małym ogniu 5 minut ciągle mieszając.
- Dodajemy cukier, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Wyłączamy gaz, po czym dodajemy starty parmezan i żółtka z 3 jajek. Mieszamy, i wlewamy sos do naczynia żaroodpornego z resztą sładników