Zastawiamy stół dla gości na nieformalne okazje

Nakrycie stołu dobieramy na podstawie okazji oraz serwowanego menu. Rozróżniamy dwa typy ułożenia nakrycia:

  • Nakrycie rozszerzone – na bardziej formalne przyjęcia i bardziej rozbudowane menu oraz
  • Nakrycie podstawowe – na nieformalne okazje.

Drugie z nich, czyli nakrycie na nieformalne okazje, opiszemy w tym artykule. Nakrycie to składa się z dwóch dań: przystawki oraz dania głównego.

Sztućce

Zasada układania sztućców jest dosyć prosta. Układamy je od wewnątrz nakrycia zaczynając od sztućców do głównego dania.
Po prawej stronie powinny się znajdować noże oraz łyżka do zupy, natomiast po lewej stronie widelce.
Noże zawsze kładziemy ostrzem skierowanym w lewo w stronę talerze. Widelce brzuszkiem skierowanym do dołu. Odległość pomiędzy sztućcami oraz krawędzią stoł powinna być jednakowa.
Jeśli podajemy herbatę, to łyżeczka do herbaty powinna znaleźć po prawej stronie od noża do dania głównego lub powyżej talerza skierowana rączką w prawo.

Kieliszki i szklanki

Kieliszek do napoju serwowanego do dania głównego, powinien znaleźć się nad sztućcami z prawej strony nakrycia. Natomiast kieliszek lub szklanka do wody bądź innego napoju powinna stać powyżej oraz na lewo (na ukos) od kieliszka do dania głównego.
Jeśli do obiadu będzie podawane piwo, to kieliszek do dania głównego powinien zastąpić pokal (kufel).
Do obiadu możemy podać herbatę, wtedy zastąpi ona miejsce kieliszka do dania głównego.

Serwetka

Serwetka może zostać ułożona na talerzu lub po lewej stronie całego nakrycia.

Przystawka

Sztućce do przystawki to będzie łyżka do zupy ułożona po prawej lub widelczyk do sałatki lub innej przystawki ułożony po lewej. Jeśli do skonsumowania przystawki konieczny jest nóż to układamy go po prawej stronie nakrycia w miejscu dużej łyżki.

Inne zasady

W mieszkaniu, w którym mamy mało miejsca i stół nie jest duży dopuszczalne jest dokładanie na stół sztućców wraz z pojawieniem się nowych dań.
Dla swobody ruchu naszych gości podczas posiłku pomiędzy środkami sąsiednich nakryć powinna być zachowana odległość około 80cm.
Po dwóch stronach stołu nakrycia powinny być ułożone tak, że nóż jednego nakrycia wskazuje widelec do dania głównego nakrycia ustawionego po drugiej stronie stołu.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.