Zdrowe kakaowe ciastka owsiane z bakaliami

Szczegóły

Porcje

4

Czas

45 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 3 szklanek płatków owsianych

  • 10 gram sezamu

  • 4 łyżki nasion słonecznika

  • 15 gram pestek dyni

  • 20 gram migdałów łuskanych

  • 50 gram rodzynek

  • 4 łyżki miodu

  • 15 łyżek wody

  • 0,3 sztuki cytryn

  • 1 Sztuka jajek

  • 1 Łyżka kakao

  • 15 gram żurawiny suszonej

    Uwielbiam w niedziele zrobić ciastka owsiane na cały tydzień do śniadania i na zdrowe podjadanie w ciągu dnia, którego się nie potrafię oduczyć, więc lepiej mieć zdrowsze zamienniki pod ręką 🙂
  1. Mieszamy ze sobą płatki owsiane, sezam, nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, rodzynki, żurawinę oraz kakao. Można dodać jeszcze inne bakalie, które mamy w domu lub pominąć te, za którymi nie przepadamy)
  2. Następnie dodajemy wodę, miód, sok z cytryny oraz jajko i całość mieszamy ze sobą – najlepiej zrobić to rękoma.
  3. W międzyczasie nastawiamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
  4. Formujemy niewielkie okrągłe ciasteczka mocno je przyciskając i kładziemy je na blasze. Cała masa się trochę klei, dlatego warto raz po raz opłukać ręce wodą.
  5. Ciasta pieczemy około 20 minut, następnie ciastka wystudzić (nie martwcie się, że są miękkie, twardnieją dopiero po wystudzeniu).
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.