Szczegóły
Porcje
4
Czas
45 minut
Kaloryczność
średnia
Trudność
łatwy
Składniki
3 szklanek płatków owsianych
10 gram sezamu
4 łyżki nasion słonecznika
15 gram pestek dyni
20 gram migdałów łuskanych
50 gram rodzynek
4 łyżki miodu
15 łyżek wody
0,3 sztuki cytryn
1 Sztuka jajek
1 Łyżka kakao
15 gram żurawiny suszonej
- Mieszamy ze sobą płatki owsiane, sezam, nasiona słonecznika, pestki dyni, migdały, rodzynki, żurawinę oraz kakao. Można dodać jeszcze inne bakalie, które mamy w domu lub pominąć te, za którymi nie przepadamy)
- Następnie dodajemy wodę, miód, sok z cytryny oraz jajko i całość mieszamy ze sobą – najlepiej zrobić to rękoma.
- W międzyczasie nastawiamy piekarnik do 180 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia.
- Formujemy niewielkie okrągłe ciasteczka mocno je przyciskając i kładziemy je na blasze. Cała masa się trochę klei, dlatego warto raz po raz opłukać ręce wodą.
- Ciasta pieczemy około 20 minut, następnie ciastka wystudzić (nie martwcie się, że są miękkie, twardnieją dopiero po wystudzeniu).