Zdrowe nachosy domowe

Szczegóły

Porcje

4

Czas

1,5 godziny

Kaloryczność

niska

Trudność

średni

Składniki

  • 8 łyżek mąki kukurydzianej

  • 12 łyżki mąki pełnoziarnistej

  • 100 gram wody niegazowanej

  • 0,5 łyżki soli

  • 0,5 łyżeczki przyprawy chili

  • 3 łyżki słodkiej papryki

  1. Dodać do miski obydwie mąki, sól oraz przyprawy, zagotować wodę i dodać także do miski.
  2. Wyrobić ręką ciasto. Wałkować je na grubość około 1 mm, wycinać trójkąty nożem, wielkość wedle uznania.
  3. Smażyć na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Przewracać nachosy na drugą stronę po przyrumienieniu z jednej strony.
  4. Można także piec je ok 7-10 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Nachosy podawać z sosem serowym i/lub sosem pomidorowo-paprykowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.