Zupa dyniowa na ostro z papryką i chili

Zupa dyniowa na ostro z papryką i chili

Szczegóły

Porcje

4

Czas

30 minut

Kaloryczność

niska

Trudność

średni

Składniki

  • 1 mała papryczka chili

  • 0,5 kg dyni

  • 200ml wody

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 papryka

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • szczypta soli i pieprzu

Zupa dyniowa na ostro z papryką i chili, przepis ten nadaje charakteru i ostrości dyni, osobiście nie przepadam za tradycyjną (dla mnie mdłą) zupą dyniową z imbirem. Polecam spróbować, nawet jeśli nie lubisz dyni 🙂
  1. Pokrój drobno papryczkę chili i paprykę.
  2. Obierz dynię, pozbądź się pestek i pokrój ją w kostkę.
  3. Czosnek, cebulę obierz i drobno pokrój.
  4. Podsmaż na oliwie z oliwek cebulę i czosnek, dodaj dynię i papryki po kilku minutach i smaż jeszcze kilka minut (Możesz to zrobić od razu w garnku, to będzie mniej rzeczy do zmywania 🙂 )
  5. Wlej do garnka wodę i zagotuj całość, gotuj jeszcze przez około 5 minut, a następnie miksuj całość aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Gotuj jeszcze zupę przez 5 minut i dopraw ją do smaku solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.