Szczegóły
Porcje
5
Czas
1,5 godziny
Kaloryczność
średnia
Trudność
średni
Składniki
8 szklanki wody
250 gram Wędzonka wieprzowa
300 gram grochu
5 sztuk ziemniaków
2 sztuki marchewki
1 Sztuka korzenia pietruszki
2 sztuki ząbków czosnku
2 łyżki oliwy
2 sztuki cebuli
2 łyżki mąki pszennej
3 sztuki liści laurowych
5 sztuk ziela angielskiego
4 łyżki majeranku
1 Łyżka soli
- Wlać do garnka 2 litry wody, następnie włożyć całą wędzonkę i zagotować, po zagotowaniu można zdjąć szumowiny (pianę, która gromadzi się na powierzchni wody), jednakże w przypadku zupy grochowej nie jest to konieczne, gdyz i tak nie zwiększy to jej klarowności.
- Wypłukać groch i odsączyć, po czym dodać do wywaru. Gotować około 45 minut, trzeba uważać po dodaniu grochu, bo bardzo lubi kipieć.
- W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, jeśli zrobiliśmy to w miarę wcześnie to należy je zalać zimną wodą, żeby nie ściemniały. Marchewkę i pietruszkę obrać oraz zetrzeć na tarce, do grochówki lubię trzeć włoszczyznę na grubych oczkach.
- Posolić wywar, następnnie dodać odsączone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz obrane ząbki czosnku. Gotować przez kolejne około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Czas przygotować zasmażkę, na patelni należy rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebule pokrojone w kosteczkę. Następnie dodać powoli mąkę i od razu mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Przełożyć następnie do gotującej się zupy, najlepiej od razu zamieszać zupę, żeby nie zrobiły się w niej kluski z zasmażki.
- Dodać do zupy liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek.
- Wyjąć mięso z zupy i pokroić je w kosteczkę, a następnie spowrotem dodać je do zupy.
- Zagotować zupę, jeśli będzie zbyt gęsta można dodać wody.