Zupa krem ze szparagów zielonych

Szczegóły

Porcje

3

Czas

Godzina

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 1 Sztuka szparagów zielonych

  • 2 sztuki kostki rosołowej

  • 2 łyżki masła

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 0,5 szklanek śmietany 30%

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżki ziela prowansalskiego

  • 1 Sztuka marchewki

  • 1 Sztuka korzenia pietruszki

  • 0,3 sztuki pora

  1. Umyć szparagi i odkroić ich zdrewniałe końcówki. Następnie odkroić ich główki.
  2. Główki zblanszować (zamoczyć na kilka minut we wrzątku), następnie smażyć je 5 minut na masełku. Po czym wyjąć i odstawić na talerzyk. Nie wylewać masełka z patelni, jeszcze się przyda.
  3. Wstawić litr wody do garnka, dodać kostkę rosołową oraz pokrojone warzywa, całość zagotować.
  4. Po zagotowaniu dodać resztę szparagów i gotować przez 25 minut.
  5. Dodać sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
  6. Zmiksować całą zupę,
  7. Na patelni na masełku podgrzać makę i ją zarumienić, po czym dodać ją do zupy oraz jeszcze raz ją podgrzać.
  8. Dodać śmietanę.
  9. Przed podaniem przyozdobić całość podsmażonymi główkami szparagów.

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *