Szczegóły
Porcje
3
Czas
Godzina
Kaloryczność
średnia
Trudność
łatwy
Składniki
1 Sztuka szparagów zielonych
2 sztuki kostki rosołowej
2 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
0,5 szklanek śmietany 30%
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki ziela prowansalskiego
1 Sztuka marchewki
1 Sztuka korzenia pietruszki
0,3 sztuki pora
- Umyć szparagi i odkroić ich zdrewniałe końcówki. Następnie odkroić ich główki.
- Główki zblanszować (zamoczyć na kilka minut we wrzątku), następnie smażyć je 5 minut na masełku. Po czym wyjąć i odstawić na talerzyk. Nie wylewać masełka z patelni, jeszcze się przyda.
- Wstawić litr wody do garnka, dodać kostkę rosołową oraz pokrojone warzywa, całość zagotować.
- Po zagotowaniu dodać resztę szparagów i gotować przez 25 minut.
- Dodać sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
- Zmiksować całą zupę,
- Na patelni na masełku podgrzać makę i ją zarumienić, po czym dodać ją do zupy oraz jeszcze raz ją podgrzać.
- Dodać śmietanę.
- Przed podaniem przyozdobić całość podsmażonymi główkami szparagów.