Zupa krem ze szparagów zielonych

Szczegóły

Porcje

3

Czas

Godzina

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 1 Sztuka szparagów zielonych

  • 2 sztuki kostki rosołowej

  • 2 łyżki masła

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 0,5 szklanek śmietany 30%

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżki ziela prowansalskiego

  • 1 Sztuka marchewki

  • 1 Sztuka korzenia pietruszki

  • 0,3 sztuki pora

  1. Umyć szparagi i odkroić ich zdrewniałe końcówki. Następnie odkroić ich główki.
  2. Główki zblanszować (zamoczyć na kilka minut we wrzątku), następnie smażyć je 5 minut na masełku. Po czym wyjąć i odstawić na talerzyk. Nie wylewać masełka z patelni, jeszcze się przyda.
  3. Wstawić litr wody do garnka, dodać kostkę rosołową oraz pokrojone warzywa, całość zagotować.
  4. Po zagotowaniu dodać resztę szparagów i gotować przez 25 minut.
  5. Dodać sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
  6. Zmiksować całą zupę,
  7. Na patelni na masełku podgrzać makę i ją zarumienić, po czym dodać ją do zupy oraz jeszcze raz ją podgrzać.
  8. Dodać śmietanę.
  9. Przed podaniem przyozdobić całość podsmażonymi główkami szparagów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.