Zupa ogórkowa

Szczegóły

Porcje

5

Czas

30 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

łatwy

Składniki

  • 5 sztuk ogórka kiszonego

  • 1 Sztuka porcji rosołowej

  • 3 łyżki śmietany 18%

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • liście pora

  • 5 sztuk ziemniaków

  • 1 Sztuka liści laurowych

  • 3 sztuki ziela angielskiego

  • 1 Łyżeczka soli

  • 1 Łyżeczka pieprzu

  1. Obrać i pokroić w kosteczkę ziemniaki.
  2. Ogórki zetrzeć na tarce (bez skórek jeśli ich nie lubimy).
  3. Do garnka wlać wodę i dodać porcję rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, ziemniaki oraz włoszczyznę.
  4. Gotować dopóki ziemniaki trochę zmiękną.
  5. Następnie dodać starte ogórki (oraz jeśli lubimy bardziej kwaśną zupę to możemy dodać wodę ze słoika z ogórkami) i gotować jeszcze około 10 minut.
  6. Wlać dwie łyżki zupy do szklanki, dodać do niej śmietanę i wymieszać.
  7. Jeśli śmietana nie jest z lodówki to nie powinna się zważyć. Następnie zabielić zupę, wlewając zawartość szklanki do zupy.
Zupa starczy nam oczywiście na dłużej niż jeden dzień!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.