Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Szczegóły

Porcje

4

Czas

45 minut

Kaloryczność

niska

Trudność

łatwy

Składniki

  • 500 g porcji rosołowej

  • marchewka, pietruszka

  • 1/4 korzenia selera

  • 2 pęczki świeżego szczawiu

  • 2-3 łyżki śmietany 18%

  • 2 jajka

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 3 ziarenka pieprzu

  • sól, pieprz do smaku

Zupa szczawiowa to ciekawa propozycja w sezonie wiosenno-letnim. Możemy zakupić szczaw na targu lub zerwać go samemu na łące, w lesie. Polecam!

Liście i łodygi szczawiu bogate są w wiele witamin, wapń, żelazo i magnez. Jednak pamiętajcie, aby nie przesadzać z ilością i koniecznie zjeść zupkę z jajkiem ugotowanym na twardo.

  1. Umyj porcję rosołową, zalej w garnku wodą, dodaj ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i zagotuj na średnim ogniu i gotuj przez około 20 minut, zbierz łyżką lub sitkiem szumowiny.
  2. Umyj i obierz warzywa i dodaj je do wywaru, następnie gotuj aż do miękkości, następnie przecedź wywar i zostaw jedynie marchewkę, natomiast resztę warzyw możesz zblendować i dodać z powrotem do zupy, aby była bardziej treściwa.
  3. Szczaw dokładnie umyj i ugotuj go osobno przez kilka minut, następnie przetrzyj go przez sitko, aby nie było w zupie włosków z łodyżek.
  4. Dopraw zupę solą i pieprzem, na sam koniec dodaj śmietanę do zupy. Pamiętaj jednak, aby najpierw ją wymieszać z łyżką gorącej zupy przed wlaniem jej do garnka.
  5. Zupę podawaj koniecznie z ugotowanym na twardo jajkiem oraz koperkiem. Tutaj przeczytasz dlaczego należy jeść zupę szczawiową z jajkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.