Szczegóły
4
45 minut
niska
łatwy
Składniki
500 g porcji rosołowej
marchewka, pietruszka
1/4 korzenia selera
2 pęczki świeżego szczawiu
2-3 łyżki śmietany 18%
2 jajka
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
sól, pieprz do smaku
Zupa szczawiowa to ciekawa propozycja w sezonie wiosenno-letnim. Możemy zakupić szczaw na targu lub zerwać go samemu na łące, w lesie. Polecam!
Liście i łodygi szczawiu bogate są w wiele witamin, wapń, żelazo i magnez. Jednak pamiętajcie, aby nie przesadzać z ilością i koniecznie zjeść zupkę z jajkiem ugotowanym na twardo.
- Umyj porcję rosołową, zalej w garnku wodą, dodaj ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i zagotuj na średnim ogniu i gotuj przez około 20 minut, zbierz łyżką lub sitkiem szumowiny.
- Umyj i obierz warzywa i dodaj je do wywaru, następnie gotuj aż do miękkości, następnie przecedź wywar i zostaw jedynie marchewkę, natomiast resztę warzyw możesz zblendować i dodać z powrotem do zupy, aby była bardziej treściwa.
- Szczaw dokładnie umyj i ugotuj go osobno przez kilka minut, następnie przetrzyj go przez sitko, aby nie było w zupie włosków z łodyżek.
- Dopraw zupę solą i pieprzem, na sam koniec dodaj śmietanę do zupy. Pamiętaj jednak, aby najpierw ją wymieszać z łyżką gorącej zupy przed wlaniem jej do garnka.
- Zupę podawaj koniecznie z ugotowanym na twardo jajkiem oraz koperkiem. Tutaj przeczytasz dlaczego należy jeść zupę szczawiową z jajkiem.