Żurawina to wiecznie zielona krzewinka zaliczana do rodziny wrzosowatych. Dawniej zwana była witaminą dla ubogich dlatego, że jest źródłem witamin: C, B1,B2,E kwasu foliowego i niacyny.
Zawiera dużą ilość mikroelementów: potasu, żelaza, wapnia, fosforu, sodu. Smaczna i zdrowa. ‘
Włączmy ją do naszej codziennej diety. Warto:
- pomocna jest przy infekcji dróg moczowych,
- zmniejsza ryzyko chorób serca,
- chroni przed wrzodami żołądka,
- zmniejsza zapadalność na choroby dziąseł,
- ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Proponuję produkty z żurawiny: herbatki, konfitury, nalewki, soki, nektary, wspaniała w smaku jest żurawina suszona.
Lubicie żurawinę? Ja uwielbiam i jak co roku robię przetwory, oto mój ulubiony.
Świeżą żurawinę miksuje z taką samą ilością cukru, czyli pół na pół, wkładam do słoiczków i przechowuje w lodówce, nawet do kilku tygodni. Jest wspaniała jako dodatek do jogurtów, mięs, smakuje wyśmienicie na kanapkach.
Zachęcam wszystkich do żurawinowego szaleństwa, na zdrowie!!!