Żurawina - na zdrowie!

Żurawina – na zdrowie!

Żurawina to wiecznie zielona krzewinka zaliczana do rodziny wrzosowatych. Dawniej zwana była witaminą dla ubogich dlatego, że jest źródłem witamin: C, B1,B2,E kwasu foliowego i niacyny.
Zawiera dużą ilość mikroelementów: potasu, żelaza, wapnia, fosforu, sodu. Smaczna i zdrowa. ‘
Włączmy ją do naszej codziennej diety. Warto:

  • pomocna jest przy infekcji dróg moczowych,
  • zmniejsza ryzyko chorób serca,
  • chroni przed wrzodami żołądka,
  • zmniejsza zapadalność na choroby dziąseł,
  • ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

Proponuję produkty z żurawiny: herbatki, konfitury, nalewki, soki, nektary, wspaniała w smaku jest żurawina suszona.
Lubicie żurawinę? Ja uwielbiam i jak co roku robię przetwory, oto mój ulubiony.
Świeżą żurawinę miksuje z taką samą ilością cukru, czyli pół na pół, wkładam do słoiczków i przechowuje w lodówce, nawet do kilku tygodni. Jest wspaniała jako dodatek do jogurtów, mięs, smakuje wyśmienicie na kanapkach.
Zachęcam wszystkich do żurawinowego szaleństwa, na zdrowie!!!
11040379_935044949909618_696195742212893092_o

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.