Burgery z wołowiną, serem i warzywami

Szczegóły

Porcje

5

Czas

45 minut

Kaloryczność

wysoka

Trudność

łatwy

Składniki

  • 500 gram wołowiny

  • 0,5 sztuki główki sałaty

  • 1 Sztuka pomidora

  • 3 sztuki ogórków konserwowych

  • 2 łyżki ketchupu pikantnego

  • 1 Łyżka majonezu Winiary

  • 2 łyżki musztardy

  • 3 sztuki cebuli

  • 0,5 sztuki pęczka szczypiorku

  • 0,5 sztuki natki pietruszki – pęczek

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu

  • 2 sztuki jajek

  • 3 łyżki oliwy

  • 50 gram sera Gouda

  • 6 sztuk bułki

Przepis wystarcza na 6 burgerów. Do burgerów najlepiej kupić już w sklepie mieloną wołowinę, jeśli w domu nie posiadamy maszynki. Najlepiej poprosić, aby Pani przy nas zmieliła wybrane mięso, wtedy mamy pewność co kupujemy. Można kupić specjalne pszenne bułki do burgerów, powinno się je znaleźć w większości sklepów.
  1. Pokroić cebulę oraz szczypiorek w kosteczkę, następnie zeszklić je na rozgrzanej oliwie.
  2. Do miski dodać zmieloną wołowinę oraz posiekaną pietruszkę, jajko oraz cebulkę z patelni. Dodać soli oraz pieprzu, a następnie ugnieść całość ręcznie i formować okrągłe kotlety wielkości bułek.
  3. Smażyć kotlety po 5 minut z każdej strony, najlepiej na patelni na której przygotowywaliśmy cebulkę. Najlepiej jescze sprawdzić ostrożnie, czy mięso nie jest surowe.
  4. Bułki przekroić na pół oraz rozgrzać je w piekarniku lub tosterze.
  5. Posmarować dolne połówki bułek majonezem, następnie położyć liść sałaty, następnie usmażony kotlet, polać musztardą, położyć żółty ser, polać ketchupem, następnie ułożyć plasterek pomidora oraz ogórki pokrojone w plasterki, posolić i popieprzyć oraz przykryć drugą połówką bułki.
Burgery są bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne, nadają się doskonale, gdy zapraszamy gości 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.