Szczegóły
Porcje
5
Czas
45 minut
Kaloryczność
wysoka
Trudność
łatwy
Składniki
500 gram wołowiny
0,5 sztuki główki sałaty
1 Sztuka pomidora
3 sztuki ogórków konserwowych
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 Łyżka majonezu Winiary
2 łyżki musztardy
3 sztuki cebuli
0,5 sztuki pęczka szczypiorku
0,5 sztuki natki pietruszki – pęczek
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 sztuki jajek
3 łyżki oliwy
50 gram sera Gouda
6 sztuk bułki
- Pokroić cebulę oraz szczypiorek w kosteczkę, następnie zeszklić je na rozgrzanej oliwie.
- Do miski dodać zmieloną wołowinę oraz posiekaną pietruszkę, jajko oraz cebulkę z patelni. Dodać soli oraz pieprzu, a następnie ugnieść całość ręcznie i formować okrągłe kotlety wielkości bułek.
- Smażyć kotlety po 5 minut z każdej strony, najlepiej na patelni na której przygotowywaliśmy cebulkę. Najlepiej jescze sprawdzić ostrożnie, czy mięso nie jest surowe.
- Bułki przekroić na pół oraz rozgrzać je w piekarniku lub tosterze.
- Posmarować dolne połówki bułek majonezem, następnie położyć liść sałaty, następnie usmażony kotlet, polać musztardą, położyć żółty ser, polać ketchupem, następnie ułożyć plasterek pomidora oraz ogórki pokrojone w plasterki, posolić i popieprzyć oraz przykryć drugą połówką bułki.