Tag: por

Piersi z kurczaka duszonych z porem
Obiady

Piersi z kurczaka duszone z porem

Piersi z kurczaka duszone z porem to bardzo lekki przepis, który mimo swej prostoty jest naprawdę pyszny i często go przygotowuję w domu. Umyj pora, przekrój go na pół, a następnie pokrój go na małe części w poprzek. Na patelni rozgrzej masło i dodaj pora, sól i tymianek. Smaż mieszając co jakiś czas, a następnie duś aż por […]

Serek wiejski z porem i jabłkiem
Śniadania

Serek wiejski z porem i jabłkiem

Serek wiejski z porem i jabłkiem to pyszne i pożywne, a zarazem lekkie śniadanko, które doda Wam energii na cały dzień! Zetrzyj jabłko na tarce, a pora pokrój w talarki Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw pieprzem i odrobiną soli Podawaj z pieczywem 🙂 Pyszne śniadanko!

Obiady

Zapiekanka porowa z kiełbasą i ryżem

Oczyścić pory, umyć je i pookrajać rozgałęzione liście (można je potem wykorzystać na wywar do zupy). Po czym pokroić w poprzek na kawałki długości około 2cm. Po czym włożyć je do wrządej osolonej wody i ugotować. Ugotowane pory powinny być lekko twardawe. Odcedzić je. Ugotować ryż w 2 szklankach ryżu z curry. Kiełbasę pokroić w […]

Sałatki

Sałatka brokułowa z migdałami

Brokuły ugotować na półtwardo, a pokrojony w paseczki por podsmażyć na patelni ze zgniecionym czosnkiem. Warzywa wrzucić do miski, dosypać kukurydzę, pokruszony wcześniej ser feta i migdały (mogą być świeże, bądź prażone na patelni). Na koniec pokropić sałatkę oliwą i doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Obiady

Kurczak zapiekany w majonezie

Umyć pory, pokroić na talarki, umyć piersi, odkroić gorsze części i pokroić na kawałeczki drobne. Pierś obtoczyć w przyprawach. Wsypać pora na dno naczynia żaroodpornego, następnie posolić go. Na pora ułożyć kurczaka, aby do siebie przylegały. Całość posmarować warstwą majonezu, aby nic nie wystawało spod białej pierzynki. Piec w 180 stopniach w piekarniku około 40-50 […]

Obiady

Duszone warzywa po Turecku

W ramach przygotowań do tego rocznego wyjazdu do Turcji, postanowiłam spróbować przygotować parę tureckich potraw 🙂 Jedną z nich są warzywa duszone po turecku. Posiekać grubo cebule, obrać marchwie, ziemniaki, pietruszki i seler i pokroić je na około 2 cm kawałki. Pory pokroić na 1 cm talarki. Posiekać drobno pęczek świeżego koperku. Na patelni rozgrzać […]