Szczegóły
Porcje
4
Czas
Godzina
Kaloryczność
wysoka
Trudność
łatwy
Składniki
2 sztuki papryki
1 Sztuka papryki żółtej
1 Sztuka Papryka zielona
4 sztuki kiełbasy zwyczajnej
4 sztuki pomidora
2 sztuki cebuli
1 Sztuka cukinii
3 sztuki ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
0,2 sztuki natki pietruszki – pęczek
- Pokroić papryki w kostkę, najlepiej wykorzystywać papryki wszystkich kolorów, bo potrawa jest wtedy bardzo kolorowa oraz papryki różnych kolorów zawierają różne przeciwutleniacze, które się uzupełniają.
- Sparzyć pomidory i obrać je ze skórki, chyba, że lubimy skórkę z pomidorów. Następnie pokroić je w ćwiartki.
- Cukinie umyć, a następnie pokroić wraz ze skórką w kostkę.
- Pokroić cebulę w kosteczkę.
- Kiełbasę pokroić najpierw w talarki, następnie jeszcze na pół.
- Rozgrzać oliwę na patelni oraz zeszklić na niej cebulę,
- Następnie dodać kiełbasę oraz czosnek i je podsmażyć – najlepiej robić to odrazu w garnku, jeśli nie chcemy potem ich przekładać i brudzić dodatkowych naczyń)
- Dodać paprykę oraz cukinie oraz dusić na małym ogniu pod przykryciem 5-10 minut.
- Dodać pomidory oraz dusić na średnim ogniu kolejne 15 minut.
- Leczo można podawać z ryżem lub chlebem.
Smacznego!