Leczo z papryką, kiełbasą i cukinią

Szczegóły

Porcje

4

Czas

Godzina

Kaloryczność

wysoka

Trudność

łatwy

Składniki

  • 2 sztuki papryki

  • 1 Sztuka papryki żółtej

  • 1 Sztuka Papryka zielona

  • 4 sztuki kiełbasy zwyczajnej

  • 4 sztuki pomidora

  • 2 sztuki cebuli

  • 1 Sztuka cukinii

  • 3 sztuki ząbków czosnku

  • 3 łyżki oliwy

  • 0,2 sztuki natki pietruszki – pęczek

  1. Pokroić papryki w kostkę, najlepiej wykorzystywać papryki wszystkich kolorów, bo potrawa jest wtedy bardzo kolorowa oraz papryki różnych kolorów zawierają różne przeciwutleniacze, które się uzupełniają.
  2. Sparzyć pomidory i obrać je ze skórki, chyba, że lubimy skórkę z pomidorów. Następnie pokroić je w ćwiartki.
  3. Cukinie umyć, a następnie pokroić wraz ze skórką w kostkę.
  4. Pokroić cebulę w kosteczkę.
  5. Kiełbasę pokroić najpierw w talarki, następnie jeszcze na pół.
  6. Rozgrzać oliwę na patelni oraz zeszklić na niej cebulę,
  7. Następnie dodać kiełbasę oraz czosnek i je podsmażyć – najlepiej robić to odrazu w garnku, jeśli nie chcemy potem ich przekładać i brudzić dodatkowych naczyń)
  8. Dodać paprykę oraz cukinie oraz dusić na małym ogniu pod przykryciem 5-10 minut.
  9. Dodać pomidory oraz dusić na średnim ogniu kolejne 15 minut.
  10. Leczo można podawać z ryżem lub chlebem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.