Prosta marynata do kurczaka z grilla

Szczegóły

Porcje

2

Czas

30 minut

Kaloryczność

średnia

Trudność

średni

Składniki

  • 2 sztuki piersi z kurczaka

  • 1,5 sztuk cebuli

  • 4 sztuki ząbków czosnku

  • 2 łyżki ketchupu pikantnego

  • 2 łyżki musztardy

  • 1 Łyżeczka soli

  • 1 Łyżka majeranku

  • 1 Łyżka przyprawy do grilla

  • 2 łyżki oliwy

  • 0,5 łyżeczki przyprawy chili

  1. Przecisnąć czosnek oraz cebulę przez przeciskarkę lub bardzo drobno posiekać.
  2. W misce przygotować marynatę, dodając cebulę oraz czosnek, ketchup, musztardę, sól, majeranek, przyprawe do grilla oraz oliwę.
  3. Piersi należy umyć dokładnie i poodkrawać części, które nie nadają się do jedzenia. Następnie kroimy piersi w grube plasterki. Po czym robimy z nich bitki. Tłuczemy je z przekrawanej strony.
  4. Następnie każdą bitkę obtaczamy w marynacie i odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki. Piersi mogą w takiej bejcy leżeć nawet całą dobę.
  5. Po rozpaleniu grilla piersi warto położyć na dodatkowej aluminiowej tacce, aby nie spadły i żeby bejca nie skapywała.
  6. Bitki takie piecze się po około 5minut z każdej strony, gdyż jeżeli byśmy smażyli zbyt długo to mogą być zbyt twarde, ważne tylko aby nie były surowe.
W tak przygotowanej bejcy można podawać także inne rodzaje białego mięsa (drobiu).

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.