Szczegóły
Porcje
2
Czas
30 minut
Kaloryczność
średnia
Trudność
średni
Składniki
2 sztuki piersi z kurczaka
1,5 sztuk cebuli
4 sztuki ząbków czosnku
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki musztardy
1 Łyżeczka soli
1 Łyżka majeranku
1 Łyżka przyprawy do grilla
2 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki przyprawy chili
- Przecisnąć czosnek oraz cebulę przez przeciskarkę lub bardzo drobno posiekać.
- W misce przygotować marynatę, dodając cebulę oraz czosnek, ketchup, musztardę, sól, majeranek, przyprawe do grilla oraz oliwę.
- Piersi należy umyć dokładnie i poodkrawać części, które nie nadają się do jedzenia. Następnie kroimy piersi w grube plasterki. Po czym robimy z nich bitki. Tłuczemy je z przekrawanej strony.
- Następnie każdą bitkę obtaczamy w marynacie i odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki. Piersi mogą w takiej bejcy leżeć nawet całą dobę.
- Po rozpaleniu grilla piersi warto położyć na dodatkowej aluminiowej tacce, aby nie spadły i żeby bejca nie skapywała.
- Bitki takie piecze się po około 5minut z każdej strony, gdyż jeżeli byśmy smażyli zbyt długo to mogą być zbyt twarde, ważne tylko aby nie były surowe.
Zajebista marynata:) polecam wszystkim 🙂