Owoce przez cały rok
Uwielbiamy świeże, soczyste owoce, zajadamy się nimi bez pamięci, zwłaszcza, że w okresie letnim jest ich pod dostatkiem. Szczególnie smakują nam te, które pochodzą z naszego ogrodu. Wtedy z całą pewnością wiemy – co jemy. Ale jak zaopatrzyć się w uwielbiane przez nas owoce przez resztę roku? Spokojnie, damy sobie z tym radę.
Co robimy?
Jest wiele sposobów na przechowywanie owoców przez dłuższy czas. Robimy przetwory owocowe: kompoty, dżemy, musy, powidła, soki. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest mrożenie owoców, po rozmrożeniu możemy z nich zrobić właściwie wszystko. A najważniejsze jest to, że nasze owoce są smaczne i zachowują wszystkie wartości, witaminy i minerały.
Suszymy, suszymy, suszymy
Wspaniałą metodą, na owoce przez cały rok jest ich suszenie. W sklepach możemy kupić wiele suszonych owoców, ale my celebrujemy własnoręczne przygotowywanie różnych produktów. Dlatego powinniśmy zaopatrzyć się w specjalną suszarkę do owoców. Jeśli zastanawiacie się nad kupnem suszarki dla siebie lub na prezent, to jest to świetny pomysł i w tej chwili na rynku jest całkiem spory ich wybór, możecie się z nimi zapoznać klikając tutaj.
W zależności od gatunku owocu, pozbywamy się pestek, myjemy i osuszamy (śliwki, wiśnie, morele, winogrona, żurawinę) lub obieramy i kroimy na cząstki (jabłka, gruszki). Zostaje nam najprzyjemniejsza chwila – SUSZENIE. Owoce pozbywają się wody, zmniejsza się ich objętość i wydzielają cudowny zapach. Po wysuszeniu przechowujemy je w specjalnie przygotowanych pojemniczkach. Wykorzystujemy je jako przekąskę, lub dodatek do wielu dań.
Bakalie
Nasze suszone owoce to inaczej bakalie, możemy je wykorzystać na przykład do pysznego ciasta z bakaliami: piernika lub keksu. Spróbujmy użyć naszych suszonych owoców i upiec właśnie keks kipiący bakaliami.
Keks z bakaliami
Produkty
1 łyżka masła
25 dag cukru pudru
25 dag mąki pszennej
5 jajek
25 dag suszonych owoców (bakali)
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
Wykonanie
Ucieramy żółtka z cukrem do białości, dodajemy cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z 3/4 paczuszki proszku do pieczenia, wszystko dokładnie ucieramy. Do ciasta dodajemy sparzone wrzątkiem i oprószone mąką bakalie. Całość mieszamy i wykładamy na wysmarowaną masłem podłużną foremkę. Keks pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około godzinę. Po wystygnięciu wyjmujemy z formy.
Suszone krążki jabłka
Dlaczego suszymy owoce?
Mamy odpowiedz na nasze pytanie.
- Suszymy, bo chcemy je przechować.
- Suszymy, bo chcemy zachować ich wszystkie wartości odżywcze.
- Suszymy, bo uwielbiamy jeść je w takiej postaci.
- Suszymy, bo to wspaniała zabawa dla całej rodziny.