Dlaczego suszymy owoce?

Owoce przez cały rok

Uwielbiamy świeże, soczyste owoce, zajadamy się nimi bez pamięci, zwłaszcza, że w okresie letnim jest ich pod dostatkiem. Szczególnie smakują nam te, które pochodzą z naszego ogrodu. Wtedy z całą pewnością wiemy – co jemy. Ale jak zaopatrzyć się w uwielbiane przez nas owoce przez resztę roku? Spokojnie, damy sobie z tym radę.

Co robimy?

Jest wiele sposobów na przechowywanie owoców przez dłuższy czas. Robimy przetwory owocowe: kompoty, dżemy, musy, powidła, soki. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest mrożenie owoców, po rozmrożeniu możemy z nich zrobić właściwie wszystko. A najważniejsze jest to, że nasze owoce są smaczne i zachowują wszystkie wartości, witaminy i minerały.

Suszymy, suszymy, suszymy

Wspaniałą metodą, na owoce przez cały rok jest ich suszenie. W sklepach możemy kupić wiele suszonych owoców, ale my celebrujemy własnoręczne przygotowywanie różnych produktów. Dlatego powinniśmy zaopatrzyć się w specjalną suszarkę do owoców. Jeśli zastanawiacie się nad kupnem suszarki dla siebie lub na prezent, to jest to świetny pomysł i w tej chwili na rynku jest całkiem spory ich wybór, możecie się z nimi zapoznać klikając tutaj.
W zależności od gatunku owocu, pozbywamy się pestek, myjemy i osuszamy (śliwki, wiśnie, morele, winogrona, żurawinę) lub obieramy i kroimy na cząstki (jabłka, gruszki). Zostaje nam najprzyjemniejsza chwila – SUSZENIE. Owoce pozbywają się wody, zmniejsza się ich objętość i wydzielają cudowny zapach. Po wysuszeniu przechowujemy je w specjalnie przygotowanych pojemniczkach. Wykorzystujemy je jako przekąskę, lub dodatek do wielu dań.

cherries-314441_1280
Suszone wiśnie i czereśnie

Bakalie

Nasze suszone owoce to inaczej bakalie, możemy je wykorzystać na przykład do pysznego ciasta z bakaliami: piernika lub keksu. Spróbujmy użyć naszych suszonych owoców i upiec właśnie keks kipiący bakaliami.

Keks z bakaliami

Produkty
1 łyżka masła
25 dag cukru pudru
25 dag mąki pszennej
5 jajek
25 dag suszonych owoców (bakali)
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
Wykonanie
Ucieramy żółtka z cukrem do białości, dodajemy cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z 3/4 paczuszki proszku do pieczenia, wszystko dokładnie ucieramy. Do ciasta dodajemy sparzone wrzątkiem i oprószone mąką bakalie. Całość mieszamy i wykładamy na wysmarowaną masłem podłużną foremkę. Keks pieczemy w temperaturze 220 stopni  przez około godzinę. Po wystygnięciu wyjmujemy z formy.

apple-rings-602242_1280

Suszone krążki jabłka

Dlaczego suszymy owoce?

Mamy odpowiedz na nasze pytanie.

  1. Suszymy, bo chcemy je przechować.
  2. Suszymy, bo chcemy zachować ich wszystkie wartości odżywcze.
  3. Suszymy, bo uwielbiamy jeść je w takiej postaci.
  4. Suszymy, bo to wspaniała zabawa dla całej rodziny.

 

The form you have selected does not exist.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *