Połączenie buraków z truskawkami może się wydawać niestandardowe, ale naprawdę polecam koktail buraczany. Nie dość, że jest zdrowe to na dodatek pyszne! Umyj truskawki i buraka Urwij szypułki z truskawek i obierz buraka. Zmiksuj w blenderze buraka razem z truskawkami i wodą Dodaj musli Piękny kolor i pyszny!
Tag: buraki
Barszcz czysty bez grzybów (wigilijny)
Do przygotowania barszczu najlepiej wyposażyć się w rękawiczki, aby nie pobrudzić rąk. Umyć i obrać buraki, a następnie pokroić je w kosteczkę. Obrać ze skórki marchewkę, pietruszkę oraz seler, a następnie je umyć. Umyć pora i przekroić go na części mieszczące się w garnku. Czosnek obrać ze skórki i sparzyć wrzątkiem, aby stracił goryczkę. Wlać […]
Botwinka
Ugotować wywar mięsno-jarzynowy: Do garnka wlać 2 litry wody, włożyć porcje rosołową, warzywa i przyprawy i gotować około godziny do miękkości porcji rosołowej. Wywar przecedzić. Pokroić włoszczyznę z wywaru. Młode buraczki z listkami pokroić, ziemniaki pokroić. Wrzucać po kolei do ugotowanego wywaru buraczki oraz ziemniaki, na końcu listki z buraczków. Dodać pokrojoną włoszczyznę. Zakwasić kwaskiem […]
Marynowane buraczki
W celu przygotowania marynowanych buraczków, najpierw należy je dokładnie umyć, w trakcie tego procesu należy odcinać korzeń, ale nie warto obierać ze skóry, ponieważ można sobie uprościć to zadanie. Wystarczy umyte buraki wrzucić do garnka i zalać w całości wodą a następnie gotować przez 2 godziny. Po tym czasie możemy przejść do obierania ze skóry, […]
Barszcz czerwony wg Babci
Barszcz czerwony najlepiej smakuję jesienią ze świeżych buraków, ale lubię go przygotowywać przez cały rok. Polecam wszystkim ZUPOżercom i nie tylko 🙂 Obrać buraki i pokroić je w drobną kostkę, gotować do miękkości, dodać kwasek cytrynowy (poprawi się kolor zupy). Jednocześnie szykować wywar na zupę, a mianowicie przypiec na patelni cebulkę. Mięso umyć, włożyć do […]